Fizică, întrebare adresată de flory0311, 8 ani în urmă

instrumente stiintifice cu care se studiaza modelele atomice(cateva exemple ,va rog)​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreea7522
0

Răspuns:

Descoperirea fenomenelor de radioactivitate de către Becquerel a constituit argumentul final pentru renunţarea la ideea indivizibilităţii atomilor. Odată admis acest lucru, fizicienii au pornit la elaborarea modelelor de structură a atomilor

2. • O serie de fenomene si procese din fizica electricitatii demonstreaza ca atomilor trebuie sa li se atribuie proprietatea de a accepta si de a ceda electroni. Astfel de fenomene sunt: efectul fotoelectric, emisia termoelectrica. • Electronul este o particula elementara avand sarcina electrica qe = -e = -1,6*10-19 C, masa sa fiind foarte mica: de fapt, ea este mult mai mica decat masa unui atom.

3. Modelul Thompson Primul model de atom a fost cel al lui Thomson, in care electronii sunt fixati elastic in interiorul unei sfere umplute uniform cu sarcini pozitive. Dar acest model nu poate explica cum stau sarcinile pozitive, uniform distribuite, fara sa se respinga intre ele si nu poate explica satisfacator nici emisia radiatiei luminoase. In principiu, sarcinile din interiorul atomului nu pot fi distribuite decat in doua moduri: grupate in locuri diferite spatial sau in aceeasi regiune spatiala restransa.

Modelul atomic este un model științific care încearcă să explice proprietățile, constatate experimental, ale atomului.

Pot fi împărțite în:

modele atomice precuantice (Thomson și Rutherford);

modele cuantice (Bohr, Bohr-Sommerfeld și vectorial).

Primele modele atomice erau simple și reușeau să explice numai un număr mic de proprietăți; ele au fost înlocuite cu modele din ce în ce mai complexe, care reprezină mai corect realitatea. Astfel prin 1808, John Dalton, luând în considerație lucrările lui Lavoisier, a propus un model atomic care conțineau o idee de bază de la Democrit: materia este compusă din particule indivizibile. Modelul lui Dalton avea câteva principii:

- Atomul este o particulă extrem de mică, indivizibilă.

- Toți atomii unui element chimic sunt identici.

- Dacă două elemente chimice sunt diferite atunci și atomii lor sunt diferiți.

- Atomii unor elemente chimice diferite pot forma prin combinare compuși chimici, noi substanțe.

- Prin reacții chimice se pot forma noi substanțe, dar principiul lui Lavoisier rămâne totdeauna valabil.

Nu am gasit instrumente, imi pare rau! :(

Alte întrebări interesante