Matematică, întrebare adresată de mitricalenuta, 9 ani în urmă

Into cutie bile de 3 culori ;
31 albe ,43rosii,52 albastre care este nr care trebuie luat pentru a fi siguri că am luat câte o bila de fiecare culoare

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Sparanghel69
0
Salut, 

Există ceva în enunţ care este foarte important, adică partea aceea "pentru a fi SIGURI că...". 

Dacă vrem să fim absoluti siguri că scoatem o bilă ALBĂ, atunci trebuie să le scoatem TOATE bilele roşii şi TOATE bilele albastre + încă una, care va fi SIGUR albă. Deci pentru bila albă trebuie să scoatem: 

43 de bile roşii + 52 de bile albastre + o bilă albă = minim 96 de bile pentru a scoate sigur o bilă albă; 

Dacă vrem să fim absoluti siguri că scoatem o bilă ROŞIE, atunci trebuie să le scoatem TOATE bilele albe şi TOATE bilele albastre + încă una, care va fi SIGUR roşie. Deci pentru bila roşie trebuie să scoatem: 

31 de bile albe + 52 de bile albastre + o bilă roşie = minim 84 de bile pentru a scoate sigur o bilă roşie; 

Dacă vrem să fim absoluti siguri că scoatem o bilă ALBASTRĂ, atunci trebuie să scoatem TOATE bilele albe şi TOATE bilele roşii + încă una, care va fi SIGUR albastră. Deci pentru bila albastră trebuie să scoatem: 

31 de bile albe + 43 de bile roşii + o bilă albastră = minim 75 de bile pentru a scoate sigur o bilă albastră; 

La ultima întrebare: pentru a fi SIGURI că scoatem cel puţin o bilă din fiecare culoare, cerându-se numărul MINIM de bile care trebuie scoase, ne uităm cu atenţie la numărul de bile din fiecare şi începem cu cele mai puţine (cele albe), le scoatem pe toate 31, apoi continuăm cu cele mai puţine din cele rămase, adică cu cele roşii (43 < 52), le scoatem pe toate 43 şi după ce facem asta, sigur avem doar albastre, deci scoatem doar una albastră, pentru că cerinţa este să scoatem cel puţin o bilă din fiecare culoare. 

Deci: 31 de bile albe + 43 de bile roşii + o bilă albastră = minim 75 de bile în total pentru a scoate cel puţin o bilă din fiecare culoare. 
Răspuns de socaiada
0
52+43+1=96 bile terbuie sa scoatem
Alte întrebări interesante