Biologie, întrebare adresată de voicumaria83, 8 ani în urmă

intocmiti un dictioanar care sa cuprinda definitiile conceptelor esentiale in legatira cu respiratia​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de maria85101
0

Răspuns:

Respirația este un proces fiziologic fundamental prin care organismele realizează un schimb de oxigen și dioxid de carbon cu mediul înconjurător.

Respirație cutanată: schimbul de gaze are loc la nivelul suprafeței corpului (piele).

Respirație branhială: schimbul de gaze se efectuează prin intermediul branhiilor. Apare la pești.

Respirație traheeală, în cazul insectelor.

Respirație pulmonară: apare în cazul mamiferelor și păsărilor. Organul în cauză este plămânul, situat în cutia/cușca toracică, prin care oxigenul din aerul inspirat este transmis sângelui din aparatul circulator, iar dioxidul de carbon și acizii carbonici din sânge sunt preluați de aerul de expirat, fiind eliminați.

Inspirația este un act fiziologic ce constă în deplasarea aerului din mediul extern, prin căile respiratorii, până în alveole. Inspirația începe prin declanșarea contracției diafragmului, ce duce la expansiunea spațiului intrapulmonar și creșterea presiunii negative în conformitate cu legea lui Boyle.

Expirația este considerată un act fiziologic pasiv, efect al creșterii presiunii intra-alveolare, cu 2–4 mm Hg peste cea atmosferică, sub influența revenirii cutiei toracice la volumul inițial, în urma încetării acțiunii mușchilor inspiratori. 

Plămânul este principalul organ respirator la numeroase animale de uscat, dar și la amfibieni. La un om adult, în 24 de ore, plămânii sunt traversați de 10.000 litri de aer și 800 litri de sânge.

Astmul este o boala a cailor aeriene din plamani. Simptomele de astm se datoreaza inflamatiei, care face caile aeriene sa fie rosii si umflate, devenind astfel mai inguste si foarte sensibile la iritanti. 

Alte întrebări interesante