Biologie, întrebare adresată de Doom567, 8 ani în urmă

Întocuiți un eseu cu privire la hrănirea plantelor și a animalelor, ajutându-vă de următorii termeni: celula vegetală, cloroplast, clorofilă, fotosinteză, autotrof, sistem digestiv, heterotrof, saprofit, tub digestiv, glande anexe, bilă, suc pancreatic, masticație, bol alimentar, degetație, vegetație, absorbție, deficație, adaptări, parazit.
->dimensiune :o pagină (mare de caiet)

Repede, vă rog!! Dau coroană!! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexiabrumar109
1

Răspuns:

Hrănirea

Hrănirea

Hrănirea este o funcție a organismului viu prin care acesta își asigură substanțele de care are nevoie pentru desfășurarea în bune condiții a reacțiilor sale metabolice. Orice organism viu are nevoie de substanțe anorganice (apă, săruri minerale, oxizi, acizi și baze) și de substanțe organice (proteine, glucide, lipide, vitamine etc.). Toate aceste substanțe sunt aduse organismului prin funcția de hrănire. Convențional, hrănirea se clasifică după modul de procurare a substanțelor organice: hrănire autotrofă (când organismul produce substanțele organice din substanțe anorganice), hrănire heterotrofă (când substanțele organice sunt importate din mediul înconjurător) și hrănire mixotrofă (care îmbină cele două procedee descrise anterior).

Hrănirea autotrofă:

Este caracteristică plantelor și anumitor bacterii și constă în transformarea CO2 în glucoză, în prezența unui donor de protoni și a unei surse de energie. În funcție de donorul de protoni și de sursa de energie, hrănirea autotrofă se poate desfășura prin fotosinteză sau prin chemosinteză.

Fotosinteză:

Este tipul de hrănire autotrofă caracteristic plantelor la care donorul de protoni este apa, iar sursa de energie este lumina. Procesul poate avea loc doar în prezența pigmenților asimilatori, substanțe chimice capabile să elibereze electroni atunci când sunt stimulați de lumină. Acești pigmenți sunt substanțe colorate și sunt de mai multe feluri:

pigmenți clorofilieni: au culoarea verde - clorofila a, clorofila b, clorofila c și bacterioclorofila;

pigmenți carotenoizi: carotenul (portocaliu) și xantofila (culoare brună);

pigmenți ficobilinici: ficoeritrina (roșu), ficocianina (albastru) și fucoxantina (roșcat).

Ecuația generală a procesului de fotosinteză este:

Lumina

CO2 +H2O--------------> glucoză + O2

Factorii care influenteaza fotosinteza:

  • Lumina
  • Concentrația CO2
  • Apa
  • Vârsta plantei
  • Temperatura
  • Săruri minerale

CHEMOSINTEZA

Se mai numește chimiosinteză și este caracteristică anumitor bacterii autotrofe. La acestea sursa de energie nu este lumina ci energia chimică rezultată din diverse reacții, iar donorul de protoni poate fi apa sau hidrogenul sulfurat (H2S)

Hrănirea heterotrofă:

Este caracteristică fungilor, protistelor și animalelor și constă în transformarea substanțelor pe care și le procură din mediu în substanțe necesare propriului organism. Substanțele procurate din mediu sunt degradate până la substanțe simple (principi alimentari):

proteinele sunt degradate până la polipeptide și în final la aminoacizi;

glucidele sunt degradate până la monozaharide, cum ar fi glucoza, fructoza sau riboza;

lipidele sunt degradate la acizi grași și glicerol (glicerină, sau propan triol);

acizii nucleici sunt degradați la simple nucleotide.

Procesul de transformare a tuturor acestor substanțe poartă numele de DIGESTIE.

Sper că te am ajutat!

Coroana?


Doom567: mulțumesc mult!!!
alexiabrumar109: cu mare drag
Doom567: încă nu-mi apare coroana dar ți-o voi da!
alexiabrumar109: mulțumesc, apreciez
Alte întrebări interesante