Într-o compunere de 10 15 rânduri demonstrează ca textul Corbul și vulpea de La Fontaine este o fabula.
Răspunsuri la întrebare
Textul citat este o fabulă, specie a genului epic în versuri sau în proză, care prezintă o scurtă povestire alegorică în care sunt satirizate defecte omeneşti cu scopul de a le îndrepta, prin intermediul unor animale personificate.
Un prim argument în susţinerea acestei idei se regăseşte la nivelul structurii formale a textului, acesta fiind organizat în două secvenţe: prima conţine povestirea alegorică, iar cea de-a doua reprezintă morala care se desprinde din întâmplarea prezentată,( morala implicită).
Astfel, este înfăţişat un episod din lumea animalelor, corbul şi vulpea devenind eroii unui dialog care pune în evidenţă comportamente antitetice. Vulpea reuşeşte, prin şiretenie să intre în posesia caşului pe care corbul îl ţinea în plisc. Astfel , ea îl linguşeşte, invocându-i presupuse calităţi: „Iar de-aţi avea glasul mlădios/Pe cât v-arată penele de frumos”, iar corbul, din vanitate îi cade în plasă.
În al doilea rând, personajele, construite prin personificare, sunt simbolice, reprezentând diferite tipuri umane: vulpea este tipul omului şiret şi, în timp ce corbul devine tipul naivului.
Totodată, criticând anumite defecte general umane: viclenia, naivitatea îngâmfarea (cu scopul de a le îndrepta şi transmiţând prin morală o anumită învăţătură (cine ascultă linguşirile celorlalţi, acela are de pierdut), opera are valoare moralizatoare.
Având în vedere toate aceste aspecte menţionate anterior, putem afirma că textul citat este o fabulă.