Matematică, întrebare adresată de Pisicuta0606, 9 ani în urmă

Intr-o cutie sunt 7 bile albe si 5 bile rosi. Care este numarul minim de bile ce trebuie loate fara a le privi pentru a fi siguri ca an luat:

a o bila alba?
b o bila rosie?
c cate doua bile de fiecare?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Kenyaa
0
a)La acest tip de probleme se ia in considerare situatia cea mai nefavorabila in care scoatem cele 5 bile rosii,urmatoarea bila fiind cu siguranta una alba.Prin urmare extragem 6 bile.
b)Procedam ca si la punctul a,luand in considerare situatia cea mai nefavorabila in care extragem toate cele 7 bile albe,cu siguranta ca la urmatoarea extragere vom avea o bila rosie.Astel vom fi scos din cutie 8 bile.
c)Aici vom presupune prin absurd ca suntem foarte ghinionisti si extragem toate cele 7 bile albe.Acum poate te vei intreba de ce presupunem ca extragem bilele albe si nu bilele rosii.Ei bine,cum am mai spus avem ghinion,astfel incat extragem tipul de bile ce sunt mai multe la nr,Astfel dupa ce extragem,fara noroc,doar bile albe,dupa urmatoarele doua extrageri sigur vom capata si doua bile rosii,in asa fel incat in total vom fi extras 9 bile.
Stiu ca expicatiile au fost foarte lungi,dar aceasta doar pt a te face sa intelegi cat mai bine,caci acest tip de probleme urmaresc logica rezolvitorilor.
Alte întrebări interesante