Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Într-o tomanã aurie am auzit multe povesti la Hanul Ancutei. Dar asta s-a întâmplat într-o depãrtatã vreme,demult, în anul când au cãzut de Sântilie ploi nãprasnice şi spuneau oamenii cã ar fi vãzut balaur negru în nouri, deasupra puhoaielor Moldovei . Iar nişte paseri cum nu s-au mai pomenit s-au învolburat pe furtunã, vâslind spre rãsãrit; şi moş Leonte , cercetând în cartea lui de zodii şi tãlmãcind semnele lui Iraclie-împãrat, a dovedit cum cã acele paseri cu penele ca bruma s-au ridicat rãtãcite din ostroavele de la marginea lumii şi aratã veste de rãzboi între împãraţi şi bielşug la viţa de vie.
Apoi într-adevar,Împaratul-Alb şi-a ridicat muscalii lui împotriva lumii pãgâne, şi , ca sã se împlineasca zodiile,a dãruit Dumnezeu rod în podgoriile din Ţara-de-Jos de nu mai aveau vierii unde sã puie mustul. Ş-au pornit din pãrţile noastre cãruţaşii ca s-aducã vin spre munte, ş-atuncea a fost la Hanul Ancuţei vremea petrecerilor şi a poveştilor.

1.Extrage din fragment patru cuvinte sau sintagme ce desemneazã repere temporale.
2.Identificã patru elemente mitico-istorice care ţin de vremurile evocate în acest fragment.
3.Fragmentul de mai sus reprezinta incipitul volumului "Hanu Ancuţei" .El fixeazã rama povestirilor care urmeaza a fi relatate .De ce crezi cã autorul a ales ca reper temporal cadru tocmai "toamna aurie"?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de HazalKaya11
122
Repere temporale: - ''intr-o toamna aurie'' - marcheaza locul unde s-a petrecut actiunea acum ceva timp
- ''s-a intamplat intr-o departata vreme, demult'' 
- ''anul''
- ''spuneau, ca ar fi vazut'' -  sunt verbe la trecut, adica o actiune intamplata, petrecuta si terminata in momentul actiunii.
2. Elemente mitico-istorice: - ''Imparatul-Alb''
- ''balaur''
- ''Iraclie-imparat''
- ''Tara-de-Jos'' - aceatea se remarca la faptul ca sunt termeni istorici literari, fiindca se afla intr-o opera literara.
3. Eu cred ca autorul a ales ca reper temporal toamna deoarece:- este un anotimp linistit
- semnifica trecerea timpului
- schimbarea naturii
- iar pentru autor cel mai mult anotimpul toamna este un anotimp plin de povesti pe care oamenii sunt incantati sa le asculte.
Alte întrebări interesante