Matematică, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

intrb mea este daca aces proiect este bun. la rasp sa ave ti un comentariu
Alimentele de origine minerală provin din scoarța pamântului.Din alimentele de origine minerală fac parte apa și sarea.
-apa este indinspensabila vietii.Formula chimica a acesteia este H2O.Apa se poate obtine de la fântână, reteaua de apa a localitatii etc.Ea poate fi plata și carbogazoasa. Apa este un compus chimic al hidrogenului si oxigenului.



Sarea este un ingredient folosit la mancare.Ea este extrasa din interiorul pamantului si poate fi gasita in Marea Neagra,munti,saline si ocne. Cele mai importante tipuri de sare.
Sarea de masă se extrage de regulă din mină și este unul dintre cele mai procesate și mai rafinate tipuri de sare. Este sarea pe care o ai și tu acasă, iar de cele mai multe ori conține și niște aditivi pentru a rămâne o perioadă mai mare de timp extrafină.
Sarea de mare se obține prin evaporarea apei de mare și este cel mai folosit tip de sare, mai ales în țările fără rezerve subterane de sare. Este o sare foarte apreciată pentru mineralele pe care le conține.

Sare Kosher este sare rafinată cu cristale mai mari decât sarea de masă normală și fără aditivi (cum ar fi iodura). În ciuda numelui său, doar unele firme sunt de fapt certificate de către un expert ca având îndeplinite cerințele cușer. Numele se datorează de fapt faptului că acest tip de sare de cristal mare este folosit în a face carne cușer (un alt nume pentru aceasta este "sare Kosher").

Dizolvarea sarii in apa
Deși este o experiență cu care ne întâlnim foarte des, dizolvarea unor substanțe solide în lichide, ca și amestecul sau neamestecul unor lichide, sau dizolvarea gazelor în lichide, nu sunt întotdeauna simplu de explicat și, cu necesitate, reclamă cunoștințe de fizică la nivel molecular și atomic. În funcție de substanțele implicate în aceste experimente, comportamentele diferă de la un caz la altul. De exemplu, zahărul se dizolvă în apa, se dizolvă mai greu în alcool și nu se dizolvă în ulei.
În general, fenomenul are la bază proprietăți ale substanțelor la nivel molecular și atomic care țin, în principal, de nivelul de electronegativitate al substanțelor, polaritatea sau nepolaritate moleculelor implicate, forma și dimensiunile acestora.
În cazul dizolvării sării în apă, avem, pe de o parte, moleculele solventului, apa. Acestea au configurația și proprietățile unui dipol electric, cu o zonă de sarcină negativă mai densă în zonă atomului de oxigen și mai puțin densă în zona celor doi atomi de hidrogen.
Pe de altă parte, cristalul de sare este o structură de molecule așezate ordonat, fiecare din aceste molecule fiind, la rândul ei, formată dintr-un atom de clor, mai mare, ionizat negativ și un atom de sodiu, mai mic, ionizat pozitiv.
Când apa și sarea vin în contact, polii pozitivi ai unor molecule de apa se orientează spre zona negativă reprezentată de ionul de clor din sare, în timp ce polii negativi reprezentați de zona atomului de oxigen ai altor molecule de apa se orientează spre zona ionului pozitiv de sodiu din sare. O moleculă de sare astfel "îmbrățișată", se rupe în cei doi atomi ionizați componenți, iar în soluție apar structuri noi, formate din molecule de apă care au extras ioni, fie de sodiu, fie de clor, pe care îi țin captivi.
Acest mecanism arată și de ce, dacă amestecăm în apă sau folosim apa caldă, rata de dizolvare crește: molecule de apa cu energii mai mari rup mai rapid legăturile ionice ale moleculelor de sare.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de octavian207
1

Răspuns:

este bun deoarece ce ai scris tu este adevarat

sper sa te ajute daca nu poti sa-mi lasi mesaj si o sa incerc sa-ti zic mai multe sau iti voi reposta intrebarea

Alte întrebări interesante