Istorie, întrebare adresată de jojogeorgiana41, 9 ani în urmă

intre 1642-1649 in ....s-a desfasurat un ....?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de 7upp
1
Războiul civil (1642-1649) 

Părăsirea Londrei de către Carol I a semnificat începutul Războiului civil între armata regelui şi cea a Parlamentului. Confruntările armate directe au durat până în 1645, timp în care regele a controlat nord-vestul Angliei, stabilindu-şi centrul la York şi apoi la Oxford, iar Parlamentul, partea de sud-est, având de partea lui flota. Populaţia Londrei şi poziţia strategică a capitalei.

Iniţial, parlamentarii au încercat realizarea unui compromis cu regele, timiţându-i Cele nouă propuneri care vizau restrângerea prerogativelor monarhice, iar Parlamentul urma să aibă dreptul de a controla politica internă şi externă. Propunerile au fost respinse de rege. Armata regală a obţinut mai multe victorii şi controla situaţia, în ciuda faptului că a fost şi ea înfrântă la Marston-Moor (2 iulie 1644), unde un rol important l-a avut detaşamentul condus de Oliver Cromwell, numit Coastele de fier. Cromwell a devenit una dintre marile personalităţi ale Revoluţiei. El a organizat Armata Noului Model şi a obţinut victoria decisivă de la Naseby (14 iunie 1645). Arhiva regelui a fost capturată, dovedinu-se că el ceruse ajutor străin împotriva propriului popor. Carol I a fugit în Scoţia, dar a fost prins şi predat Parlamentului din Londra.

Oliver Cromwell

Victoria a adâncit neînţelegerile dintre diferitele grupări din Parlament, ceea ce nu a împiedicat adoptarea unor măsuri, între care defiinţarea posesiunilor cavalereşti, grevate de obligaţii faţă de rege. Radicalii din Parlament, numiţi levellers, au alcătuit un program numit Acordul poporului, în care cereau desfiinţarea Camerei Lorzilor şi realegerea Camerei Comunelor la fiecare doi ani, vot universal pentru toţi bărbaţii peste 21 de an, reforma fiscală, restituirea pământurilor împrejmuite, şi altele. Camera Comunelor s-a declarat singura putere în stat, în virtutea faptului că era organ ales. Ea a instituit un tribunal extraordinar care l-a judecat şi condamnat la moarte pe Carol I. Decapitat la 30 ianuarie 1649, acesta a fost primul rege executat de către o revoluţie.


Alte întrebări interesante