Limba română, întrebare adresată de gaboi5, 9 ani în urmă

intrepertati apartenenta la genul liric a poeziei ce te legeni

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de pandamelisa
9
Pai începi prin a defini genul liric: OPERA LIRICA ESTE OPERA IN CARE AUTORUL ISI TRANSMITE GÂNDURILE,IDEILE, SENTIMENTELE IN MOD DIRECT. Textul "ce te legeni" de M.Eminescu apartine genului liric. Cu alineat: In primul rand , in text este prezent eul liric, acesta isi face prezența prin verbele si pronumele de persoana I si aII-a:(exemple->nu stiu poezia)
In al doile rand, in text avem limbaj expresiv, acesta este dat e figuri de stil si imagini artistice. Avem imagini vizuale:(exemple ), imagini dimanice*de miscare*(exemple), deasemenea, avem si epitete: (exemple), comparatii(exemple)
In concluzie, textul "ce te legeni" de m.eminescu este o operă lirica.
P.S: daca am mai gresit cate o litera scuze, m-am grăbit si sper ca ti-am fost de ajutor
Răspuns de PasaMan12
13
Genul liric cuprinde totalitatea operelor in versuri in care autorul isi exprima in mod direct gandurile, ideile si sentimentele prin intermediul figurilor de stil si a imaginilor artistice.
 Consider ca poezia "Ce te legeni..." de Mihai Eminescu apartine genului liric.
In primul rand, este o creatie lirica, intrucat Eminescu isi exprima in mod direct sentimentele de dragoste pentru natura, starea de melancolie provocata de scurgerea ireversibila a timpului.Pe parcursul operei, sunt prezente figuri de stil precum: comparatii:"se duc ca clipele",personificari:"Si ma lasa pustiit,/Vestejit si amortit /Si cu doru-mi singurel.."
In al doilea rand, sunt prezente elemente de versificatie sau prozodie: ritmul este trohaic, masura versului este de 7-8 silabe, iar rima este imperecheata.
 Prin urmare, poezia "Ce te legeni..." de Mihai Eminescu apartine genului liric.
Alte întrebări interesante