Limba română, întrebare adresată de Low2000, 8 ani în urmă

Întrepretarea poeziei Romanță fără ecou Ion Minulescu.
- titlul
- tema
- structura
- figurile de stil ​
- elementele de versificație
- limbaj literar

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Valdanet
6

Întrepretarea poeziei "Romanță fără ecou" de Ion Minulescu

- titlul

Titlul "Romanță fără ecou" vrea să însemne că iubirea este ca o romanță tristă ce nu este auzită decât de eul liric.

- tema

Tema poeziei este iubirea fragilă ca un bibelou de porțelan ce nu rezistă în fața timpului, având o existență efemeră, dar regăsită peste un an.

- structura

Structura poeziei este alcătuită din vers liber, prima strofă fiind un catren din patru versuri, a doua strofă din 12 versuri cu enumerații: "în lipsa mea,/În lipsa ei,/În lipsa noastră...", cea de-a 3 a strofă are 10 versuri neuniforme, iar a 4 a este monovers identic cu primul vers al poeziei.

- figurile de stil

Poezia are figuri de stil și imagini artistice cu rolul de a reda cât mai frumos sentimentele eului liric, așa ca de exemplu aceste metafore: "Iubire, bibelou de portelan" și "..nu te-ai spart../nu te-ai prăfuit..", ele redând asemănarea iubirii cu un bibelou de porțelan ce se poate sparge și prăfui.

Apoi, prin enumerația: "Așteaptă-ne la fel încă un an/Un an măcar/...Un singur an..", eul liric speră la permanența iubirii, idealul fiecărui îndrăgostit.

- elementele de versificație

Versificarea nu este una cu patru versuri sau cu rimă obișnuită, această poezie având 27 de versuri, rima fiind haotică specifică simbolismului, însă poezia are muzicalitate și frumusețe artistică.

- limbaj literar

Limbajul literar al poeziei este confesiv, redat prin verbe și pronume la persoana a I a: "te regăsesc", "te-am lăsat", "lipsa mea", iar eul liric își exprimă în mod direct melancolia dată de iubirea efemeră.

Succes!

Alte întrebări interesante