Fizică, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

intro zi de vara suporti mai greu caldura daca aerul este umed. de ce ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legislatie
0
organismul uman se apara impotriva caldurii ridicate prin transpiratie. transpiratia inseamna eliminarea la nivelul pielii a unei cantitati de apa, in picaturi foarte mici ( si  saruri minerale, pentru a nu se concentra excesiv apa ramasa in interior.)
Evaporarea apei la nivelul pielii se face cu preluare de caldura din mediul inconjurator, in consecinta ne racorim. Fenomenul este obiectiv, este suficient sa udam cu un pic de alcool balonul unui termometru si observam scaderea temperaturii la evaporarea alcoolului. 

Cand atmosfera este umeda, evaporarea este incetinita deoarece ea depinde de presiunea de vapori a respectivului lichid in mediu. Astfel ca transpiram, dar apa nu se evapora in totalitate  si se prelinge pe noi, senzatie lipsita de orice urma de confort. 

Acelasi fenomen se intampla si cu aerul pe care il respiram. In expir se elimina o cantitate de apa sub forma de vapori ( rezultata din metabolism). in momentul in care inspiram aer umed, crestem cantitatea de vapori de apa din plamani, eliminarea apei din capilare se face mai greu, aceasta contribuind la o stare de disconfort  suplimentara. 
Alte întrebări interesante