Limba română, întrebare adresată de ciprianiulian2, 8 ani în urmă

Ion de Liviu Rebreanu
Ex. 3

Anexe:

alessandra267: Coronita ? :))

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alessandra267
7

Răspuns:

"Ion" de Liviu Rebreanu este în primul rând un roman social întrucât prezintă viața sătenilor din Pripas , a satului transilvănean de la începutul sec al 20 lea. In același timp susține și descrie evenimentele importante din viața personajelor precum botezul , nunta , înmormântarea. Se pune accent pe obiectivitate , acțiunea fiind concentrată in realitatea vieții ,in care sunt antrenate personaje tipice.

Este un roman de familie întrucât prezintă separat viata membrilor , spre exemplu in familia Herdelea ne este descrisa atât viața amoroasă a Laurei , decizia pe care trebuie să o faca Ghighi cu privire la măritiș , problema cu care se confrunta băiatul de autocunoastere , de a si gasi locul in lune ,problemele cu care se confrunta învățătorul , dar si tulburările soției acestuia. Astfel probleme si conflictele provin din toate părțile , atat din planul familiei Herdelea si cat si a Glanetasului , acestea interesectandu se la un moment dat , insa avand un punct comun si anume averea, bogăția.

Este un roman erotic întrucât remarcăm descrierea secvenței in care Ion se iubeste cu Ana in casa aceștia ,noaptea , când tatăl ei dormea. De asemenea ei mai prezintă diferite momente de tandrețe in care se sărută sub nuc .

Este un roman psihologic deoarece abordează conflictele interioare ale personajelor , in special al personajului Ion , care duce o lupta intre dorință si patimă , ajungând sa se lase pierdut dorinței de pământ si dezvoltând astfel o patimă necontrolată care conduce personajul spre dezumanizare si decădere morală.

Este un roman al conditiei intelectualului întrucât prezintă zbuciumul lui Titu , care face parte din clasa intelectualilor , care își dorește să își găsească un loc si un scop in viață , de asemenea este chinuit de gânduri naționaliste determinate de dominatia imperiului austro ungar sub care tara noastra se afla in acea vreme. El realizeaza ca isi doreste să treacă Carpații si să ajungă in Romania , întrucât nu simțea că este compatibil cu mediul in care se încadrau si personalitatile de naționalitate maghiară. Acesta isi fixează această dorință , fiind dispus să își părăsească familia , mediul de confort pentru aso îndeplini visul. De asemenea ni se prezintă discordanta dintre intelectuali si oamenii de la sat , de exemplu Ion - Părintele Belciug

Sper ca te am ajutat!!!

Alte întrebări interesante