jocul călușului- referat Pls vreau poză cu portofoliu de 1 pagină de scria cu informații despre Jocul Călușului?!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Călușul oltenesc este una din variantele numeroase ale obiceiului străvechi al românilor, numit căluș. Este un obicei extrem de complex, implicând o societate fraternală a călușarilor, care sunt atât membri ai acestei societăți precum și participanții la faimosul dans omonim, călușul.
La cateva saptamani dupa Paste, de sarbatorile Rusaliilor, locuitorii unora dinre satele noastre (si chiar si din orase) asista la Jocul Calusarilor. Acestia atrag atentia printr-o costumatie aparte de cea obisnuita, prin jocurile lor originale, care tin numai de "calus", ca si prin periodicitatea manifestarii. Nu oricand se face jocul, ci numai la anumite zile si sarbatori (in afara spectacolelor calusaresti din sali). Din cate vom vedea, aceasta manifestare atat de caracteristica poporului nostru avea altadata sensuri de viata cu totul arhaice. Astazi insa ele s-au pierdut in cea mai mare masura, iar daca "calusarii" mai continua sa joace, cutreierand sate si orase, fac aceasta din impulsuri noi: sa distreze publicul, iar actorii sa castige.
Cea mai veche si mai completa prezentare a jocului Calusarilor o face Dimitrie Cantemir in a sa Descriere a Moldovei, importanta si pentru faptul ca un asemenea tip apartine istoriei, intalnit si descris, tot pe larg, si de Ollanescu catre sfarsitul secolului trecut, nu se pastreaza mai nimic din vechea factura, decat simpla costumare in national si doar o serie de jocuri obisnuite. Sub forma aceasta se mai intalneste in sudul Moldovei, de unde se pare sa fi trecut si in satele din Dobrogea.
Explicație:
Nu stiu daca asta este ceea ce cauti, dar sper ca te-am ajutat! Succes!