Limba română, întrebare adresată de crus15852, 8 ani în urmă

jurnal de lectură a unui basm exemplu personaje. autor titlu ce mi-a plăcut și ce nu mi-a placut ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
1

Răspuns:

Uite, te voi ajuta cu basmul 'Sarea inn bucate" de Petre Ispirescu.

Titlul basmului: Sarea in bucate

Autorul: Pere Ispirescu

Personaje principale: fata cea mica a imparatului

Personaje secundare : surorile ei, impartul, imparateasa, feciorul de imparat

Prezentare:

Basmul face parte din colectia " Legende sau basme ale romanilr", publicat in 1887. Tema basmului porneste de la intrebarea fireasca a tatalui pusa celor trei fiice - fiecare cum il iubeste.

Fiicele cele mari spun ca mierea si zahraul, iar cea mica spue firesc ca isi iubeste tatal ca sarea in bucate. De aici se declanseaza intriga, deoarece tatal nu apreciaza valoarea iubirii fiicei lui, alungand-o din imparatie.

Urmeaza o serie de intamplari in care fiica cea mica trece la curtea unui alt imparat , angajandu-se  chelareasa si dand dovada de harnicie, smerenie, cumintenie. Imparaetasa incepe sa o indrageasca, mai ales ca o ajuta atunci cand feciorul ei se intarce ranit de la razboi, apreciind de altfel felul de a fi al fetei, observand ca nu este " de neam prost" .

Feciorul de imparat  apreciaza la randul lui nu doar frumusetea, vrednicia, cat  si blandetea si se va casatori cu ea.

La nunta, tanara mireasa doreste sa fie chemat chiar tatal ei imparatul, pe care il va servi cu "bucate" in care sunt puse doar zahar si miere. Se adevereste astfel ca iubirea pe care i-a aratat-o fata cea mica tatalui ei este ca sarea in bucate. Astfel ajunge tatal sa inteleaga semnificatia cuvintelor fiicei sale. Basmul are un final fericit,  cu impacarea tata-fiica, si formula specifica " Şi încălecai p-o şa, şi v-o spusei d-voastră aşa.

Şi încălecai p-o lingură scurtă, să trăiască cine ascultă.

Şi mai încălecai p-un fus, să trăiască şi cel ce-a spus."

Ce mi-a placut - ca in orice basm adevarul, binele invinge. Fiica cea mica a dovedit tatalui ca iubirea ce i-o purta nu era falsa,  ci adevarata! Desi trece prin inceercari dificile, eroina reuseste sa isi castige respectul, admiratia prin comportament, vrednicie, cumintenie, blandete

Ce nu mi-a placut - poate basmul ar fi trebuit continuat si cu prezentarea urmarilor celorlalte doua fiice, care si-au exprimat iubirea folosind doua ingrediente ( miere si zahar), care nu pot "relationa" fara sare

Explicație:


crus15852: mersi mult
Komisarul: sa-ti fie de folos!
Răspuns de h4eal
0
Buna :) ! Hänsel si Gretel (un exemplu)

titlul basmului : Hänsel și Gretel
autor : Frații Grimm
personaje : frații , parinții și vrăjitoarea.


Un tăietor de lemne traia împreuna cu nevasta lui și cei doi copii, un băiețel și o fetiță, Hansel și Gretel la marginea unei păduri. Erau foarte săraci, încât nu puteau să-și cumpere nici pâinea de fiecare zi. Într-o seară cei doi soți s-au sfătuit și, la îndemnul femeii, pentru că nu mai aveau cu ce să-și hrănească copii, au hotărât să-i ducă în pădure și să-i lase acolo. Cei doi copii au auzit discuția și s-au speriat însă băiețelul i-a promis surioarei că va găsi o cale de scăpare.
Copii au adunat pietricelele albe din fața casei, iar a doua zi, când au pornit spre pădure, au avut grijă să lase câte o pietricică din loc în loc pe cărare pentru a cunoaște drumul înapoi. După ce au făcut un foc, mama lor le-a spus să rămână acolo până ce părinții se duc să taie lemne. Copii au fost lăsați îmntr-un desiș unde nu au mai fost nici o dată. Ei au așteptat până s-a înălțat luna deasupra pădurii, apoi, încercând să găsească drumul inapoi, trei zile s-au tot afundat în pădure.
Deodată, au zărit o pasăre albă și frumoasă, care cânta fermecător. S-au laut după ea și au ajuns la o casă făcută din pâine, cu acoperișul din cozonac și ferestrele din zahăr. Cei doi copii au început să mănânce din căsuță, până când din acesta a ieșit o femeie, sprijinindu-se în cârje. Bătrâna i-a poftit în casă și le-a dat să mănânce pe săturate, după care i-a culcat în două paturi cu așternuturi albe ca zăpada.
De fapt, bătrâna binevoitoare era o vrăjitoare haină, care ademenea copii și, când îi prindea, în fierbea și îi înghițea cu lăcomie. A doua zi dimineața, bătrâna s-a trezit înaintea copiilor, l-a închis pe Hansel într-un grajd cu gratii de fier, apoi a trezit-o pe Gretel să îi facă o fiertură bună fratelui ca să se îngrașe, să poată fi mai bun când îl va mânca.
După a patra săptămână, vrăjitoarea s-a hotărât să îl mănânce pe Halsel și i-a poruncit lui Gretele să se bage în cuptor, să vadă dacă este încins pentru a putea coace pâine. Gretel a ghicit gândul vrăjitoarei care voia să o rumenească și să o mănânce și s-a prefăcut prostuță și neîndemânatică, rugând-o pe aceasta să îi arate cum să procedeze. Bătrâna și-a vârât capul în cuptor, iar Gretel a împins-o și a omorât-o. Gretel și-a eliberat fratele, au intrat în căsuța vrăjitoarei, unde au găsit mărgăritare și pietre prețioase prin toate colțurile, din care au luat cât de multe au putut să ducă, apoi au plecat.
Au ajuns la o apă mare, peste care nu se putea trece. Gretel a rugat o rață albă să îi ajute, iar aceasta i-a trecut rând pe rând peste apă. Pe celalălat mal, locurile li s-au părut din ce în ce mai cunoscute și nu departe au zărit casa părintească. Bucuroși și-au găsit tatăl și, cu pietrele prețioase și nestematele pe care le aveau, au trăit fericiți, fără grija zilei de mâine.

Mie mi-a plăcut acest basm deoarece fetița a reușit să il salveze pe fratele ei, și au ajuns in siguranța acasă.

Nu mi-a plăcut că părinți i-au rătacit pe copii în pădure.

Sper că te-am ajutat <3 !!
Alte întrebări interesante