Jurnal de lectură "Floare albastră"
URGENT!!!!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Jurnal de lectură
Titlul operei literare: „Floare albastră”
Autorul: Mihai Eminescu
Date importante despre viața și activitatea autorului: Mihai Eminescu s-a născut în data de 15 ianuarie 1850 în Moldova, județul Botoșani. El a scris deopotrivă poezie și proză, fiind considerat de către majoritatea criticilor literari ca fiind cel mai important poet român.
Eminescu a studiat la Viena între anii 1869 și 1872. Acolo, el s-a împrietenit cu Ioan Slavici și a urmat cursurile Facultății de Filosofie și Drept. Întors apoi în țară, l-a introdus și pe Ion Creangă în societatea „Junimea” și a lucrat ca redactor la ziarul „Curierul de Iași”.
Eminescu a activat în societatea politico-literară „Junimea”, în cadrul căreia au participat și alți mari scriitori români. Poetul a lucrat și ca redactor la „Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator. Pe Eminescu l-au preocupat îndeosebi temele tradiționale ale Romantismului european, fiind influențat de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer și de cele ale lui Immanuel Kant.
Poetul s-a stins din viață în data de 15 iunie 1889, iar apoi a fost înmormântat în cimitirul Bellu din București.
Alte opere ale autorului: „Ce te legeni...”, „Luceafărul”, „Sărmanul Dionis”, „Revedere”, „Călin”, „Lacul”, „Glossă”, „O, rămâi”, „Doina”.
Genul literar: Genul liric
Curent literar: romantism
Mod de expunere dominant: descrierea, monologul liric
Semnificația titlului: Titlul poeziei face referire la motivul literar al „florii albastre”. Acesta simbolizează împlinirea idealului romantic abia după moarte, într-o altă lume. În viziunea lui Eminescu, floarea albastră simbolizează aspiraţia spre iubirea ideală,...
Explicație: