Istorie, întrebare adresată de 21052003, 9 ani în urmă

La cultura romana ,importanta si valoarea trebuie sa spun :
-invatamant
-stiinta
-arta
-religia

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de angergeorge002
70
 Cultura romana s-a dezvoltat si sedimentat in decursul a mii de ani, fiind una din cele mai vaste culture europene. Ea constituie ansamblul de valori materiale si spirituale produse pe teritoriul Romaniei. Din pacate, cultura romana nu este cotata la adevarata ei valoare, importanta promovarii acesteia fiind cruciala atat pentru pastrarea valorilor romanesti, cat si pentru imbogatirea culturii europene.


                In primul rand promovarea culturii romane in spatial European va face cunoscuta la o scara mult mai larga frumusetea care inconjoara acest popor. Acest fapt va umple golurile care inca le are cultura europeana. Cultura este o arma potrivita pentru a distruge perceptia gresita despre poporul roman. Cultura romana a avut tot timpul o structura aparte. Desi s-a dezvoltat in urma marilor culturilor europene, ramane o cultura care are foarte multe de oferit. Detinem scriitori talentati, sculptori si pictori iscutiti, chiar inovatori ai intregii lumi. Mircea Eliade este un exemplu foarte bun. In romanul “Maitreyi” se poate observa promovarea culturii romane de catre Eliade,numit in carte Allan,la care nu observam elementele culturii engleze,cum ne-am astepta(Allan fiind inginer englez), ci pe cele romane. Desi acesta merge in India pentru a invata, ajunge sa transmita valori ale poporului roman. Tot Eliade este cel care redacteaza prima lucrare din lume care contine istoria tuturor religiilor. De aceea putem spune ca Eliade a transmis mireasma poporului roman, promovand-o atat in spatiul European, cat si in cel Asiatic. Acest fapt a adus beneficii atat culturii romane, cat si celei europene. Tocmai de aceea este importanta promovarii culturii romane in spatiul European la un nivel mai inalt decat se face in prezent.


                In al 2-lea rand promovarea culturii romane in spatial European ne va ajuta sa ne mentinem valorile pozitive intacte, fiind astfel imposibil de acaparat de culturile promovate in mod abuziv, culturi care de multe ori transmit valori nepotrivite pentru spatiul roman, cat si European. Teoria “formelor fara fond”, scrisa de Titu Maiorescu avea temei in acesta directie. Copia este tot timpul mai slab cotata decat originalul, insa promovarea originalului roman poate incheia acest cerc vicios al imprumutarii de cultura. De aceea, inainte de a promova cultura romana in spatiul European, trebuie promovata in spatiul carpato-danubiano-pontic, pe teritoriile locuite de romani, mai ales in randul tinerilor. Immanuel Kant spunea “ Un popor fara cultura este usor de manipulate”, in aceeasi directie romanul Nicolae Iorga spunea : Fără steag de cultură, un popor e o gloată, nu o oaste”. Cultura este astfel steagul romanilor. Evident, daca nu o pastream steagul nostru,ca popor, va fi in cel mai bun caz alb imaculat, urmand sa fie vopsit si spalat in nuantele sinistre ale viitorului. 


                In concluzie, promovarea culturii romane in spatiul European are o importanta uriasa, atat pentru pastrarea culturii proprii imporiva puternicului val de constrangeri din afara,cat si pentru a face cunoscuta ambitioasa noastra cultura, pe cat de fragila, pe atat de discreta, dar si uimitoare. Cautam solutii ? Cultura este cheia.

angergeorge002: :)) Succes ! :) :P
Alte întrebări interesante