Matematică, întrebare adresată de andreiady26, 8 ani în urmă

La exercițiul 2 am nevoie de rezolvare, imi puteți explica va rog cum se rezolva genul asta de ex??? ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de elenush06
1

functia liniara este de fapt o dreapta (care poate fi prelungita la infinit), iar pentru a avea o dreapta ai nevoie de minim 2 puncte care sa o defineasca. punctele respective se regasesc, insa, pe axele Ox si Oy. Pe axa Ox pui doar valorile lui x, iar pe axa Oy pui doar valorile functiei, dependente de un x ales de tine.

pentru a rezolva o functie, trebuie sa gasesti doua puncte care sa defineasca dreapta, ceea ce insemamna ca trebiuie sa dai valori atat functiei, cat si lui x.

de obicei, consideram x=? pentru f(x)=0 si f(x)=? pentru x=0. Astfel ai ecuatii:

f(x)=0 => 2x+3=0=>2x=-3=>x=-3/2 si iti iese Ox ∩Gf = A(-3/2;0) (pentru ca intotdeauna pui valorea lui x prima)

x=0=>f(0)=2*0+3=3 si obtii Oy∩Gf = B(0;3)

poti foarte bine sa iei orice valori vrei pentru x si f(x), dar in cazul unor probleme mai dificile, e recomandat sa le egalezi cu 0 pe ambele.

graficul de face desenand 2 drepte perpendiculare, notand X la captul drept al dreptei orizontale si Y in susul dreptei verticale, cat si 0 la intersectie. poti considera o unitate = o patratica si numeri (pt. 3 unitati - 3 patratele s.a.m.d.). in cazul in care una dintre valori (la reprezentarea pe axa) este 0, inseamna ca pur si simplu punctul se afla in locul in care ai valoare un numar nenul.


elenush06: da, -3/2 ramane exact la fel. Gf = graficul functiei, e doar o chestie care trebuie scrisa.
andreiady26: am înțeles, mereu egalez cu 0 când am exerciții de genul asta
elenush06: egalam functia cu 0 doar pentru ca este mai comod atunci cand ti se cere sa calculezi distante si arii in grafic, dar nu e obligatoriu.
andreiady26: eu zic ca e mai în regula asa, mi s a părut o procedura ok s a rezolvat cam ca și o ecuație de gradul 1
andreiady26: ceea ce m a făcut sa o înțeleg
albatran: salut Andrei..iat ca i un raspuns de la cineva care scrie mai mult decat mine...::))
albatran: "încă o întrebare....la genul asta de exerciții mereu trebuie egalata funcția cu0?" DA, dar numai dac vrei sa afli punctul de pe axa Ox...pt ca pe axa Ox toate punctele au y=0 (stau...la parter)...inchipuesteti un bloc cu un nr infinit de scari, scara 1,2,3 etc.....pe Ox sunt apartamentele de la parter: (1;0) ..(2;0) ...(3;0) ...iti 'aduci aminte " ca s-a facut conventia ca f(x) sa fie reprezentat pe axa Oy...si apartamentele de la parter au y-ul (etajul) 0
albatran: si un numar infinit de etaje...pe Oy din 1 in 1 sunt etajele...apartamentele de la scara 0 (nah ca pe asta o iuasem) la etajul 1 au"coordonatele 0;1 , la etajul 2 coordonatele (0;2)..etc...desigur casieria si administratuia sunt la scara 0, apartamentukl 0, lui asta ii zicer O (0;0)
albatran: ci ca sa afli raza ta laser (care e functia) prin ce apartament de la scar 0 trece, dai lui x valoarea 0
albatran: blocul asta cu un numar infinit de scari (a fost unul mai "special" la minte care a inceput sa numeroteze scarile de la -infinit )si un numar infinit de etaje (si de subsoluri) se numeste PLANUL CARTEZIAN, de la 'arhitectul' care l-a conceput, ca sa ne dea noua (si voua!!;;;) batai de cap.Cred ca il chema ceva gen Renee Descartes, nume de scena, Cartezius
Răspuns de Arina20062
1

Răspuns:oy∩Gf=(0;3)

Explicație pas cu pas:f(x)=0 --- pentru intersectia cu axa ox.

f(0)=2x+3 --- pentru intersectia cu axa oy.

f(0)=2×0+3=0+3=3

oy∩Gf=(0;3)

Alte întrebări interesante