Chimie, întrebare adresată de raheem, 9 ani în urmă

La oxidarile complete adica de exemplu la alcooli daca vreau sa fac oxidarea cu reactia de ex:CH3-OH +KMnO4 + H2S04 trebuie sa stiu produsii de reactie pe de rost sau cum calculez coeficinetii dupa ? Va rog !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Sorina611
1
La oxidările complete (arderile) mereu se formează dioxid de carbon și apă, dar coeficienții diferă în funcție de nr. de atomi de carbon din compusul oxidat.
La chimie nu trebuie să înveți coeficienți. Ei se pot stabili mereu dacă știi anumite reguli.
Îți atașez reacția pe care ai dat-o exemplu scrisă după cum lucrez eu.
Reacția dintre permanganat și acidul sulfuric e cea mai complexă treabă din asta. Trebuie să știi care sunt produșii, dar eu i-am învățat din mers. Și după ce știi produșii de reacție la reacția amintită mai sus, coeficienții se pot stabili ușor, prin numărare și egalarea atomilor care intră în proces cu atomii care ies din proces.
Ulterior, aduni cele două reacții înmulțindu-le cu numere astfel încât să se reducă produși ce apar în ambii membrii ai ecuației chimice. Imaginează-ți săgeata de la reacție ca un egal. E la fel ca la mate aici. Poți reduce aceiași compuși care au în ambii membrii același număr de atomi.
Dacă nu ai înțeles, mai întreabă-mă!
Anexe:

Sorina611: Am încercat acum să fac oxidarea blândă a etenei și am văzut că nu se pot stabili coeficienții. Îmi cer scuze, am fost neatentă. O asemenea reacție e o reacție redox. Coeficienții se calculează urmând niște pași. Pașii aceia te interesau?
raheem: DA ,adica de exemplu
raheem: daca am o problema ca asta
raheem: un alcool monohidroxilic saturat se transforma prin oxidare cu permanganat de potasiu si acid sulfuric in acidul carboxilic corespunzator.Precizati care este alcoolul daca masa moleculara a acidului este cu 23,3 % mai mare decat masa alcoolului supus oxidarii
raheem: in primul rand nu stiam daca produsii trebuiau stiuti pe de rost
Sorina611: A, dar te-ai complicat inutil! Vrei să ți-o rezolv eu acum? Ți-o și explic.
Sorina611: La problema asta produșii nu trebuiau știuți pe de rost, dar există probleme în care ai nevoie să cunoști ce se formează în reacția permanganatului cu acidului. Dacă chiar vrei, pot căuta o asemenea problemă ca să încerci să o rezolvi.
raheem: da ,greseala mea
raheem: O cantitate de 39 g de amestec echimolecular de metanol si etanol se supun oxidarii energice cu KMnO4/H2SO4.
a) Care este volumul solutiei de KMnSO4 1M care se consuma in reactie ?
raheem: de exmplu asta nu prea stiu sa callculez coeficientii reactiei
Alte întrebări interesante