Studii sociale, întrebare adresată de theothefrog, 8 ani în urmă

la tot.
sper ca se intelege

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionela1018
1

pentru 1)-6)

1) F, F, A, F, A

2) a) monarhie, b) republică prezidențială

3) a) regim autoritar, b) regim pluralist

4) referendumul este o forma democratică prin care se manifestă voința cetățenilor unei țări, iar voința minorității se supune voinței majorității.

5) Constitutia este legea fundamentala a unei țări. Este normal sa contina prevederi despre posibilitatea revizuirii acesteia, ținând cont de schimbările care pot să apară în viață țării.

6) Initiativa revizuirii Constitutiei apartine:

a) Presedintelui Romaniei, la propunerea guvernului;

b) un sfert din numarul deputaților și senatorilor;

c) cel puțin 500.000 de cetateni cu drept de vot, care sa provină din cele puțin jumătate din județele țării si din București, iar in fiecare dintre aceste județe si municipiul București să existe cel putin 20.000 de semnaturi pentru initierea revizuirii

Proiectul de revizuire se supune aprobarii Camerei Deputatilor și Senatului, si poate fi adoptat dacă votează "pentru" cel puțin 2/3 din fiecare Cameră a Parlamentului.

Revizuirea este definitivă dacă proiectul a fost aprobat prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului de revizuire.

Nu pot fi revizuite: caracterul national, unitar si indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenta justiției, pluralismul politic si limba oficială.

Revizuirea Constitutiei nu poate sa aiba ca rezultat suprimarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetățenilor.


theothefrog: ms mult
Alte întrebări interesante