Biologie, întrebare adresată de Helău, 9 ani în urmă

La un control optic de rutina, unui copil prescolar si bunicii sale le-au fost descoperite defecte de vedere pentru care medicul le-a recomandat purtarea unor lentile corectoare. Observand reteta, bunica apreciaza ca ea si nepotul ei au acelasi tip de lentila.
a) Care sunt defectele de vedere ale copilului si ale bunicii acestuia? Ce tipuri de lentile corecteaza defectele respective?
b) Care sunt cauzele care determina cele doua vicii de refractare?
c) Explicati ce i se intampla unei persoane tinere care sta timp indelungat in fata ecranului minitorului fara sa isi relaxeze periodic privire?
d) Cataracta este o afectiune a ochiului care poate duce la orbire. Precizati modul in care este determinata pierderea vederii in cataracta.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Alycuţa
2
• Copilul şi bunica au cam aceaşi problemă, doar că au cauze diferite. Copilul s-a născut cu o deformare a globului ocular, continuă. Astfel apărând defectele ce împiedică vederea sănătoasă la apropiere, acesă boală este numită hipermetropie (imaginea se formează înapoia retinei).
De ce la apropiere şi nu la distanță? pentru că, ( mai întâi trebuie să demonstrăm asemănarea problemelor dintre adulți şi copii) la adulți, după 45 de ani, pata galbenă slăbeşte, la fel şi cristalinul şi apar defecte în special de vederea la distanță mică.
• Pentru cei doi este nevoie de lentile bicovexe.
• Persoanele care stau timp îndelungat în fața ecranului monitorului, riscă să-şi slăbească muşchii oculari şi să afecteze cristalinul. Dacă nu ne relaxăm privirea, supunem ochii unui adevărat chin fiindcă îi obosim.
Alte întrebări interesante