Istorie, întrebare adresată de bybybyencutza9, 9 ani în urmă

Lectie: RAZBOIUL PENTRU INTREGIMEA NATIONALA
clasa: a 8-a
1)Care este semnificatia bataliei de la Marasesti
2)Adoptand neutralitatea in 1914 Romania a incalcat sau nu prevederile tratatului semnat cu Puterile Centrale in 1883?
3) Ce interese fundamentale au dictat ca in 1883, Romania sa se alieze in secret cu Puterile Centrale?
4)Este anul 1916 momentul culminant al diplomatiei romanesti  moderne?
5) Cum au evoluat raporturile romano-ruse intre anii 1916-1918?
6) Cum era organizata si dispusa armata romana la inceputul razboiului? Ce misiune avea fiecare armata in parte?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
7
1) Face parte din TRIUNGHUIL DE AUR: Marasti, Marasesti si Oituz ce a semnificat finalul ofensivei germane, esecul dorintei lui Mackensen de a ajunge la Iasi si a sterge de pe harta Romania.
2)  A incalcat prevederile tratatului cu Germania, dar Romania in acea perioada nu putea sa se implice in razboi atat datorita complicatiei situatiei politice si militare din zona cat si datorita lipsei de armament.
3)  Motivul pentru care Romania a semnat atunci a fost evitarea izolarii sale politice precum si obtinerea unui sprijin militar si politic impotriva Rusiei.
4) Evident ca este afirmativ raspunsul, deoarece consecintele acestor activitati diplomatice isi au roadele in supremul ideal al romanilor: Marea Unire din 1918 cand aproape toate teritoriile locuite de romani se unesc intr un stat national, unitar si independent.
5)  Desi initial, Rusia trebuia sa asigure flancul de sud a frontului romanesc  si a limitat actiunile sale militare pana cand s a stabilizat frontul in Moldova anului 1917 (exista opinii ale unor istorici care sustin ca a facut intentionat aceste miscari de trupe in baza unui presupus tratat secret cu Germania careia ii revenea Dobrogea si Muntenia, in schimb ce Rusia primea Moldova), iar dupa ce a izbucnit Revolutia bolsevica statul roman a urmarit atat recuperarea tezaurului romanesc ce se afla la Moscova cat si protejarea teritoriilor romanesti; Rusia si Romania vor deveni in scurta vreme inamici.
6)  Existau o serie de corpuri de armata stabilite in Dobrogea avand caracter defensiv in timp ce armatele romanesti aflate comasate in nordul Munteniei aveau un caracter ofensiv, de a patrunde si elibera pe romanii din Transilvania.

bybybyencutza9: ma mai ajuti la inca un exercitiu?
Alte întrebări interesante