Istorie, întrebare adresată de irinapasniciuc, 8 ani în urmă

Legenda Moldovei toata daca se poate si cat mai repede

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Bitty
14
Prima → Exploră → Istorii locale → Legende → Legenda întemeierii Moldovei

LEGENDA ÎNTEMEIERII MOLDOVEI



Dragoș Vodă, voievodul Maramureșului pornind la vânătoare, a hotărât să treacă munții Carpați spre răsărit, pentru a ajunge pe întinsele câmpii ale acelor locuri. Anume acolo, în calea sa și a vitejilor săi a apărut un zimbru pe care aceștia au început să-l urmărească. Mergând pe urmele sale, vânătorii au găsit bourul și au început să-l gonească către râu. Împreună cu ei, după pradă alerga și cățelandra lui Dragoș, numită Molda.

Când zimbrul s-a aruncat cu disperare în râu, fiind omorât de arcașii voievodului, cățeaua a sărit și ea în vârtejul răului, fiind înghițită de ape.

Îndurerat, Dragoș a poruncit ca râul să fie numit Moldova, după care și-a continuat drumul mai departe în josul apei, studiind acele pământuri pe care nici un drumeț nu le descoperise până atunci.

În memoria acelui caz de pe râu, voievodul a decis să întemeieze pe acest teritoriu un stat independent – Moldova, care și-a câștigat cu sânge independența față de dominația ungurilor. Anul acesta se împlinesc 655 de ani de la acest eveniment.

Alte întrebări interesante