Limba română, întrebare adresată de va5le5ria5, 8 ani în urmă

Legenda sorocii ci nu a cetatii soroca​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de botezatumaria2008
1

Răspuns:

Legenda Cetăţii Soroca

Există o legendă veche despre Barza albă a cetăţii Sorocăi, în care se spune că pe timpul unui îndelungat asediu de către Tătari, o barză albă ar fi adus struguri apărătorilor înfometaţi şi însetaţi ai cetăţii, salvându-le astfel viaţa şi dăruindu-le biruinţa.

Răspuns de TiaM
5

Răspuns:

LEGENDA CETĂȚII SOROCA

cetatea sorociiCetatea Soroca a fost înălțată împotriva cetelor tătare de pradă, care prin vadurile Nistrului, își croiau drum în Moldova, fiind o fortăreață mică pentru adăpostul unei străji de pază împotriva tătarilor.

 

Cetatea de piatră pe care o vedem azi a fost ridicată de un grup de zidari din Transilvania, conduşi de meşterul Iacob, care a şi lăsat o inscripţie în interiorul cetăţii: „a construit acest castel Iacob”. Înainte de cetatea de piatră a existat aici o cetate de lemn şi pămînt, despre care se crede că, deşi a fost menţionată abia în 1499, ar fi fost construită mai înainte.

 

O veche legenda spune, că în perioada dramatică a invaziei de tătari, una dintre cetăţile Moldovei a rezistat mult timp în faţă invadatorilor. S-au epuizat rezervele de apă şi hrană, dar apărătorii nu cedau. Şi atunci le-au venit în ajutor cocorii. Ei ţineau în plisc ciorchine de struguri pe care i-au aruncat celor asediaţi, izbăvindu-i astfel de foame şi sete. De atunci moldovenii au îndrăgit această pasăre, ea devenind simbol bunătăţii, fericirii şi belşugului. Cuibul de cocori în vîrful unui copac de lîngă casă e semnul de belșug în familie.

Explicație: Sper ca te-am ajutat si mar ajuta foarte nult daca mi-ai da coroana


TiaM: Multumesc
Alte întrebări interesante