Istorie, întrebare adresată de cristimorar93, 8 ani în urmă

legendele Olimpului,legenda lui Hercule rezumat ,va rog mult,dau coroană ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ifrimdanut17
0

Răspuns:

Heracle. Personaj grec mitic, definit de Pindar ca „erou divin” şi considerat de atunci ca având o dublă natură, de zeu şi erou. Potrivit lui Homer, Heracle era fiul lui Zeus şi al Alcmenei, o muritoare, soţia lui Amfitrion din Teba (Beoţia). Zeus s-a dus la Alcmena luând înfăţişarea lui Amfitrion, pe când acesta era plecat la război; din această unire s-a născut Heracle.

În ziua când trebuia să se nască Heracle, pe când Zeus se lăuda că urma să devină tatăl unui erou ce avea să domnească asupra neamului lui Perseu, care era strămoşul lui Amfitrion, precum şi al Alcmenei, Hera, geloasă din cauza trădării soţului, a reuşit să-l convingă să jure că va fi rege urmaşul lui Perseu ce urma să se nască în acea zi; s-a grăbit apoi să ajungă la Argos, unde a grăbit durerile soţiei lui Stenelos, alt fiu al lui Perseu, şi a făcut ca Euristeu să se nască înainte de vreme, amânând în acelaşi timp naşterea lui Heracle şi lipsindu-l pe acesta din urmă de domnia pe care Zeus o pregătise pentru el.

Relaţia dintre Heracle şi Hera va rămâne întotdeauna ambiguă; în ciuda aversiunii zeiţei faţă de erou, atestată de diferite versiuni şi episoade ale mitului, una dintre etimologiile propuse pentru a explica originea numelui lui Heracle este „cel ce primeşte glorie de la Hera”, iar în diverse sanctuare ale Herei muncile lui Heracle sunt reprezentate în sculpturi.

Alcmena a adus pe lume doi fii, Heracle şi Ificles, ultimul fiind fiul lui Amfitrion, mai mic cu o zi decât Heracle. Natura divină a primului născut s-a manifestat atunci când, fiind încă în faşă, a sugrumat doi şerpi pe care Hera îi trimisese să-l omoare. Acest prim episod constituie atestarea eroului ca învingător asupra monştrilor, caracteristică prezentă şi în numeroase episoade ulterioare ale mitului.

Diferite legende povestesc că, pentru a dobândi nemurirea, Heracle trebuia să sugă laptele Herei, cea mai mare duşmană a sa. Potrivit unei versiuni a mitului, Hermes a aşezat copilul în poala zeiţei adormite; laptele care a curs din sânul ei, ajuns pe cer, a format Calea Lactee. O variantă spune că Atena a convins-o pe Hera să alăpteze copilul.

Copilăria şi adolescenţa lui Heracle se leagă, potrivit tradiţiei, de regiunea Tebei. Dascălii săi au fost Amfitrion, care l-a învăţat să mâne carul, Autolicos pentru pugilat, Euritos pentru trasul cu arcul şi Linos, care l-a învăţat să cânte din gură şi din liră. Acesta din urmă a fost ucis de elevul său cu lira, pentru că îndrăznise să îl critice; pentru ca acest episod să nu se repete, Amfitrion l-a trimis pe Heracle să-i păzească cirezile, activitate cu care eroul s-a îndeletnicit până la vârsta de optsprezece ani. Educaţia sa a fost completată de Eumolpos, care l-a învăţat arta muzicii, şi de Radamante şi Castor, care l-au învăţat, respectiv, trasul cu arcul şi folosirea armelor în general.

Din această fază a biografiei lui Heracle datează un atribut prezent în întreaga iconografie clasică şi care constituie un element caracteristic: pe coasta muntelui Helicon a smuls din pământ cu mâinile goale un măslin sălbatic, făurindu-şi din el celebra ghioagă ce îl însoţeşte în toate reprezentările tradiţionale.

Poate că din această perioadă datează şi un alt atribut clasic, blana de leu pe care Heracle o poartă adesea pe umeri în reprezentările sculpturale. Pe când o tradiţie arată că blana ar fi a leului din Nemeea, alţii spun că ea provine din primul act de vitejie al eroului, pe când păzea cirezile tatălui său pe muntele Citeron. Vitele lui Amfitrion şi cele ale lui Tespius, regele din Tespiai, erau ameninţate de incursiunile regulate ale unui leu. Heracle a promis că va elibera acea regiune de teroarea monstrului; în semn de recunoştinţă, regele Tespius l-a găzduit pe erou pe durata vânătorii, oferindu-i-le şi pe cele cincizeci de fiice ale sale. Asemănarea dintre vânătoarea leului de pe muntele Citeron cu prima muncă a lui

Alte întrebări interesante