lg(x+1)-lg(x -1)^2=1
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
0
C.E
x>-1
x≠1
deci x∈(-1;∞)\{1}
rezolvare
10^1=(x+1)/(x-1)²
10(x²-2x+1)=x+1
10x²-20x+10=x+1
10x²-21x+9=0
Δ=441-360=81
√Δ=9
x1,2=(21+/-9)/20
x1=30/20=3/2∈Dom.de definitie
x2=12/20=3/5∈Dom de def
S={3/5;3/2}
verificare
pt x=3/5
lg(8/5)-lg(4/25)=lg((6/5):(4/25))=lg(8/5*25/4)=lg10=1 corect
pt 3/2
lg(5/2)-lg(1/4) =lg((5/2)*4))=lg10=1 corect
adevarate ambele, bine rezolvat
x>-1
x≠1
deci x∈(-1;∞)\{1}
rezolvare
10^1=(x+1)/(x-1)²
10(x²-2x+1)=x+1
10x²-20x+10=x+1
10x²-21x+9=0
Δ=441-360=81
√Δ=9
x1,2=(21+/-9)/20
x1=30/20=3/2∈Dom.de definitie
x2=12/20=3/5∈Dom de def
S={3/5;3/2}
verificare
pt x=3/5
lg(8/5)-lg(4/25)=lg((6/5):(4/25))=lg(8/5*25/4)=lg10=1 corect
pt 3/2
lg(5/2)-lg(1/4) =lg((5/2)*4))=lg10=1 corect
adevarate ambele, bine rezolvat
albatran:
cam grea...
Alte întrebări interesante
Religie,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Biologie,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Fizică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă