Limba română, întrebare adresată de clarkkent00, 9 ani în urmă

Literatura SF este egala cu orice alt tip de fictiune artistica?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
3

Răspuns:

Literatura SF este egală cu orice alt tip de ficțiune artistică dacă te referi la importanța ei pentru bagajul cultural al omenirii. Dar din orice alt punct de vedere, două tipuri de literatură sau două tipuri de artă nu pot fi egale. Între ele vor exista mereu asemănări și deosebiri.

Cele mai evidente deosebiri între literatura SF și alte tipuri de literatură sunt legate de conținut: temele abordate, locul și timpul desfășurării acțiunii, personajele, prezența informațiilor științifice sau pseudoștiințifice etc.

Alte deosebiri se pot referi la: succesul de piață, numărul de cărți sau de autori, impactul asupra diverselor categorii de cititori, măsura în care pot servi ca lecții de viață ș.a.

Explicații:

Literatura obișnuită, non-SF, își plasează acțiunea într-un spațiu și într-un timp posibile, realizabile, plauzibile, care seamănă foarte bine cu realitatea, chiar dacă locurile și/sau personajele sunt fictive. Autorii încearcă să creeze personaje și situații cu care cititorii să empatizeze tocmai datorită realismului lor, primind astfel lecții de viață și îmbogățindu-și experiența. Informațiile științifice sunt rareori prezente.

Literatura SF își plasează acțiunea într-un timp și spațiu care nu seamănă cu realitatea și care nu se poate regăsi în realitate: planete și societăți imaginare, un viitor apocaliptic, lumi robotizate, nave spațiale, creaturi extraterestre etc. Autorii încearcă mereu să surprindă cititorii prin imaginația lor debordantă, creând texte extrem de captivante. Un rol foarte important în literatura SF îl are știința (tehnologia) de unde provine și numele de Science-Fiction.

Alte întrebări interesante