Geografie, întrebare adresată de lilea02gabor, 9 ani în urmă

longitudinea geografica?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreeamirea19
2

ongitudinea este una dintre cele două coordonate geografice care definesc poziția unui punct de pe suprafața Pământului. Longitudinea unui punct este unghiul dintre proiecțiile pe planul ecuatorului ale direcțiilor de la centrul Pământului către punctul dat și, respectiv, către un punct de pe Pământ ales convențional ca origine a longitudinii (longitudinea 0°). Echivalent, longitudinea unui punct este unghiul diedru dintre cele două semiplane sprijinite pe axa Pământului și conținând, primul, punctul dat, iar al doilea punctul ales ca origine a longitudinii. Dacă punctul considerat se află la est față de originea longitudinii, longitudinea lui se numește „estică”, notată „E”. Dacă punctul considerat se află la vest de originea longitudinii, longitudinea lui se numește „vestică”, notată „V”. Faptul că longitudinea este estică sau vestică nu contează pentru punctele cu longitudine egală cu 0° sau 180°.

Punctul utilizat în prezent de toată lumea ca origine a longitudinii este observatorul astronomic din cartierul Greenwich, Londra, Marea Britanie. Acesta a fost ales prin rezoluția adoptată în 1884 la „Conferința Internațională a meridianului” (în engleză: International Meridian Conference).

Punctele de pe Pământ având aceeași longitudine alcătuiesc un semicerc având ca extremități cei doi poli și al cărui centru coincide cu centrul Pământului. Acest semicerc este numit meridian. Fiecare meridian are un meridian pereche pe cealaltă parte a Pământului, împreună cu care formează un cerc mare numit „cerc meridian”.


andreeamirea19: Longitudinea
lilea02gabor: multumesc
andreeamirea19: cpl
Răspuns de marieagonta02
2
Longitudinea este una dintre cele două coordonate geografice care definesc poziția unui punct de pe suprafața Pământului. Longitudinea unui punct este unghiul dintre proiecțiile pe planul ecuatorului ale direcțiilor de la centrul Pământului către punctul dat și, respectiv, către un punct de pe Pământ ales convențional ca origine a longitudinii (longitudinea 0°). Echivalent, longitudinea unui punct este unghiul diedru dintre cele două semiplane sprijinite pe axa Pământului și conținând, primul, punctul dat, 
Asta e te asigur

lilea02gabor: multumesc
Alte întrebări interesante