Limba română, întrebare adresată de kinga56282, 8 ani în urmă

Luceafărul 43 randuri rezumat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AlexandraF
3

„Luceafărul”, una dintre poeziile reprezentative ale lui Mihai Eminescu, a fost publicată în aprilie 1883 în Almanahul societății studențești România Jună din Viena.

Poemul „Luceafărul” este format din 98 de strofe și este considerat o capodoperă datorită profunzimii ideilor și perfecțiunii formei în care a fost scris.

Rezumat pe tablouri:

Tabloul întâi prezintă povestea de iubire dintre Luceafăr (geniu, ființă superioară) și fata de împărat (simbol al omului comun). Dragostea lor poate fi văzută ca o atracție a contrariilor deoarece Cătălina aspiră spre absolut, în timp ce Luceafărul vrea să cunoască concretul. Cadrul desfășurării acestei idile este atât cosmic, cât și teluric, în timp ce atmosfera este gravă, solemnă. Gesturile celor doi sunt protocolare pentru că ei aparțin unor lumi total opuse.

Al doilea tablou descrie un început de idilă între semeni, cadrul întâmplărilor fiind terestru. Cei doi tineri reprezintă simbolul perechii în plan uman. Cătălina ezită între ideal și real, însă până la urma îl acceptă pe Cătălin, realizând că ei doi aparțin aceleași lumi. Atmosfera este intimă, cu gesturi familiare. Comunicarea se face acum în mod direct, nu mai are loc prin intermediul visului, ca în tabloul anterior.

În partea a treia a poemului are loc călătoria interstelară a Luceafărului și dialogul său cu Demiurgul. Hyperion este forma individualizată a absolutului, iar creatorul său este absolutul în sine. Cadrul în această parte este exclusiv cosmic, desfășurând-se într-o atmosferă glacială. Într-un dialog presupus, limbajul este gnomic, silențios.

Ultimul tablou, al patrulea, se desfășoara din nou într-un cadru atât terestru, cât și cosmic. Se descrie fericirea omului prin iubire și revelația Luceafărului asupra diferențelor dintre cele două lumi. Atmosfera este, pe de-o parte, feerică, intimă, iar pe de altă parte rece, distantă, rațională. Dialogul nu mai este posibil, replicile având loc la nivel de înțelegere diferit. Chemarea Luceafărului de către fată are la bază dorința acesteia de a-și prelungi fericirea prin protecția unei 'stele norocoase'. Însă, răspunsul lui Hyperion relevă încă o dată diferența fundamentală dintre cele două lumi din care personajele fac parte.

Un alt rezumat al operei "Luceafărul"de Mihai Eminescu poți citi aici: https://brainly.ro/tema/7198246

Spor la teme!

#SPJ9


miamiha63: ma ajuți și pe mine?
Alte întrebări interesante