lucrare de loborator :alcatuirea tesuturilor vegetale
Răspunsuri la întrebare
celule parenchimatice : izodiametrice sau cu diametrul mare, intrecand de pana la 3 ori pe cel mic, avand perete, in general, subtire si spatii aerifere mici intre ele; astfel de celule intra in alcatuirea tesuturilor fundamentale (parenchimuri de rezerva, asimilatoare, protectoare, de absorbtie, aerifere, secretoare).
celule prozenchimatice – cu diametrul longitudinal mult mai mare decat cel transversal, fiind fuziforme si cu perete, adesea, ingrosat; intra in alcatuirea tesuturilor conducatoare, mecanice si a unora dintre cele absorbante si secretoare (laticiferele).
idioblaste – celule izolate, de forma particulara, inglobate in tesuturi cu celule uniforme parenchimatice sau prozenchimatice: de ex., celulele in forma de T din mezofilul frunzei de Thea sinensis (ceai), celulele secretoare din mezofilul frunzei de Laurus nobilis (dafin).
Dimensiunile celulelor, in general de ordinul micronilor, sunt variate si determinate de originea celulelor, de functiile pe care le indeplinesc, de mediul in care se dezvolta si de pozitia taxonomica a speciei. In general nu se vad cu ochiul liber.