Lucrați în cinci grupe. Fiecărei grupe i se va atribui, prin tragere la sorți, câte o țară cu care România se învecinează: Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia și Ungaria. Citiți informațiile oferite în casete despre țările atribuite. Prezentați apoi, în fața clasei, răspunsurile voastre.
a. Unde se află țara respectivă, în raport cu România?
b. Care este limba oficială a țării?
c. Ce alfabet este folosit pentru limba scrisă?
d. Ce obiceiuri sau tradiții v-au atras atenția?
e. Ce personalități culturale au fost evocate? Precizați domeniile în care acestea s-au manifestat.
f. Prin ce se caracterizează gastronomia țării?
Am nevoie urgent!!!!!!!!
DAU COROANĂ!!!!!!!!!!.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
a) Bulgaria se afla in partea de S fata de Romania.
b) Limba oficiala este bulgara.
c) Pentru limba scrisa in Bulgaria este folosit alfabetul bulgar.
d) Un obicei care m-a atras din Bulgaria este "Leapşa de Paşte". În Bulgaria, exista obiceiul ca, în ziua de Paşte, fiecare membru al familiei să arunce un ou de la unul la altul. Cel care reuşeşte să rămână cu oul întreg după mai multe astfel de schimburi e declarat învingător şi considerat un om care va avea succes restul anului.
e) John Atanasoff creat ca inventator al primului computer digital, era de fapt descendent în Bulgaria. Tatal sau, Ivan Atanasoff, s-a nascut intr-un sat din sudul Bulgariei. John Atanasoff și-a inventat calculatorul în anii 1930, în timp ce predă la Colegiul de Stat din Iowa, împreună cu studentul său absolvent, Clifford Berry. În 1939 Computerul Atanasoff-Berry a fost prototip.
f) Printre mancarurile traditionale bulgaresti se numara "Kebapche". Este o perisoara sau chiftea din carne tocata si condimenta, modelata in forma de carnat. Nu contine ceapa. Se pregateste neaparat pe gratar si se consuma cu salata Shopska si cartofi prajiti presarati cu branza bulgareasca.
Explicație: Sper cate te-am ajutat! :)