Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Lucrați în perechi. Explicați semnificația replici lui Pavel baci din finalul textului. ,, Când va fi să fie asupra ta primejdia astă ălaltă ,cheamă și tu ursu'. Atunci are să fugă maicăta.


Va rog ajutați mă dau coroana.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
13

Pavel-baci, ca și ceilalți oameni care plecaseră în căutarea ursului, a fost foarte uimit de faptul că ursul a fugit doar la strigătele repetate ale lui Petrică „Vîi! mamă!”. Prin urmare, Pavel-baci îl sfătuiește pe Petrică (mai în glumă, mai în serios) ca atunci când mama lui îl va certa pentru juninca grav rănită („primejdia astălaltă” = cearta), el să cheme în ajutor ursul.

___________________

Finalul textului „Ursul” de Mihail Sadoveanu este următorul:

„Iată urmele fiarei, în albia pârăului. Iată brăduiul în care s-a cățărat Petrică păstorul. De cătră vârf până la poale, trunchiul bradului e zdrelit de ghiarele ursului, când s-a lăsat să cadă cu repeziciune la răcnetul neașteptat. S-a dus în râpă sărind alternativ cu dinaintea și cu dinapoia, și fuge și acuma. S-a temut de mama lui Petrică: se pare că-i aprigă muiere. Nu știu cum va răspunde înaintea ei băiatul de fapta sălbăticiunii.

Pavel-baci îl sfătuiește:

— Când va fi să fie asupra ta primejdia astălaltă, cheamă și tu ursu’. Atunci are să fugă maică.”

Alte întrebări interesante