Istorie, întrebare adresată de sffdgdfgdf, 9 ani în urmă

lupta antiotomana condusa stefan cel mare:eseu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de belciu1
10
Lunga si glorioasa sa domnie avea sa reprezinte nu numai epoca de cel mai înalt prestigiu al Moldovei pe plan international, ci si o vreme de transformari în structura statului feudal moldovean. Istoriografia burgheza, dominata de conceptii idealiste, 1-a [atribuit pe cel dintîi îndeosebi persona­litatii lui stefan cel Mare si le-a ignorat pe cele din urma. îndreptîndu-si privirile aproape cu exclusivitate asupra [politicii externe a marelui domn, ea a considerat epoca lui stefan cel [Mare ca o vreme de liniste interna si de colaborare armonioasa a tuturor claselor sociale, succedînd brusc inten­selor framîntari din timpul urmasilor lui Alexandru cel Bun. Marea opera de guvernare a domnului care a stapînit Moldova timp de o jumatate de veac a fost însa rezultatul unei aprige lupte pe toate planurile, care nu poate fi înteleasa - în formele si în rezultatele ei - decît în lumina materialis­mului istoric.

Ne lipseste orice preciziune asupra locului unde si-a petrecut stefan anii de pribegie, de la uciderea tatalui sau, în 1451, pîna la sosirea sa în Ţara Romî-neasca, catre sfîrsitul anului 1456. Ţinînd seama de legaturile lui Bogdan al II-lea cu Iancu de Hunedoara, e de presupus ca stefan îsi va fi gasit adapost pe lînga acest mare conducator al luptei antiotomane. Sprijinirea lui stefan de catre Vlad Ţepes - continuatorul politicii lui Iancu de Hunedoara - împotriva domnului care, în vremea cînd el însusi lua în stapînire Ţara Romîneascâ, închinase Moldova turcilor indica si ea sensul pe care urma sa-1 aiba noua domnie.

Ocuparea tronului de catre stefan cel Mare se explica în primul rînd prin situatia interna din Moldova. închinarea de la Vaslui a stîrnit fara îndoiala

1 Stephanus iile magnus îl numeste regele Poloniei Sigismund I,   în scrisoarea sa catre Petru Rares, din 3 febr. 1531  (Hurmuzaki,  II/l, p. 22).




Alte întrebări interesante