Lupta de la valea alba descrieti
AJUTOR VA ROG
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Constantinopolului, a hotarat sa trimita o noua oaste in Moldova, ura lui contra lui Stefan fiind crescuta si datorita faptului ca domnitorul moldovean cucerise si alipise cetatile Chilia si Cetatea Alba, el refuzand sa mai plateasca tribut catre Poarta.
Oastea otomana se ridica la un numar de 150.000-200.000 de ostasi, la care s-au mai adaugat un numar de 10.000-20.000 de oameni ai lui Laiota Basarab precum si un numar de 40.000 de tatari, in timp ce tabara moldovenilor numara aproximativ 60.000 de osteni. Stefan a ales din timp locul de la Valea Alba pentru confruntarea ce avea sa urmeze, el executand aici lucrari de aparare si intarire sub supravegherea vistiernicului Iuga. S-au sapat santuri, s-au adancit malurile apelor, s-au taiat paduri si s-a amplasat artileria.
Bătălia a fost începută de Ștefan cel Mare în jurul orei 3 după amiază, când o parte din cavaleria moldovenească (aproape 4.000 de oameni) a atacat tabăra musulmană. Trebuie spus că un alt corp de oaste de aproximativ 1.000 de oameni a fost ascuns într-un pâlc de pădure, acest grup de călăreți având misiunea de a-i ataca Batalia de la Valea Albadin flanc pe cei care i-ar fi urmărit pe cei care deschideau lupta.
Mahomed Cuceritorul, dorind să rezolve într-o singură bătălie decisivă soarta campaniei, ordonă riposta împotriva moldovenilor. Cei 4.000 de călăreți moldoveni sunt atacați și aceștia se retrag către Valea Pârâului Alb, vale ce fusese întărită pe ambii versanți cu trunchiuri de copaci, căruțe și tunuri pentru a se asigura o mai bună protecție a celor care urmau să se apere aici.
Călăreții moldoveni se retrag urmăriti de cetele de achingii din Rumelia și Anatolia, iar turcii sunt prinși în focul încrucișat al tunurilor moldovenești și al trupelor de arcași și arbaletieri moldoveni. Mai mult, la aceasta ambuscadă se adaugă și atacul din flanc și din spate al celor 1.000 de călăreți lăsați de Ștefan în pâlcul de pădure. Această acțiune a dus la decimarea și dezorganizarea totală a cavaleriei ușoare turcești.
Pentru a reechilibra lupta, Mahomed a ordonat trupei de infanterie de elită de care dispunea (ienicerii) să atace pozițiile moldovene, dar aceștia, după aproape o oră petrecută sub tirul artileriei și arcașilor moldoveni, dau semne că se retrag. Atunci Mahomed a decis să se avânte personal în luptă alături de garda
Cronicarii vremii au menționat că tot câmpul de luptă a fost acoperit de oasele celor căzuți, ceea ce reprezintă probabil o sursă a toponimului Valea Albă.Cronicarul Grigore Ureche descrie astfel pierderile moldovenești: "Și atâta de ai noștri au pierit, cât au înălbit poiana de trupurile de a celor pieriți, pănă au fostu războiul. Și mulți din boierii cei mari au picatu și vitéjii cei buni au pieritu și fu scârbă mare a toată țara și tuturor domnilor și crailor di prinprejur, daca auziră că au căzut moldovénii suptu mâna păgânilor. (...) Mai apoi, după ieșirea nepriietinilor și a vrăjmașilor din tară, daca au strânsu Ștefan vodă trupurile morților, movilă de cei morți au făcatu și pre urmă ș-au ziditu deasupra oasilor o bisérică, unde trăiește și astăzi întru pomenirea sufletelor."