Limba română, întrebare adresată de buzamarina, 9 ani în urmă

Ma ajuta cineva cu o povestire la acest fragmemt ,va rog dau coromita
Când omul a făcut începutul, el nu mai ajunge la capăt. O dorinţă naşte pe cealaltă. Acuma preotesei i-a intrat un lucru în cap.

— Ştii tu ce, popă? zise ea într-o dimineaţă. Eu aş gândi că ar fi bine să fac câteva straturi colo de-a lungul gardului.

— Straturi?

— Da! să semănăm ceapă, morcovi, fasole, barabule şi curechi.

Părintele rămase uimit. Îi părea că asta ar fi peste putinţă. Straturi în Sărăceni!... Dar câteva zile capul îi era plin de straturi, de barabule, de curechi şi fasole; aşa, peste iar câteva zile locul era săpat, straturile erau făcute. Nu era ziuă în care atât popa, cât şi preoteasa să nu fi mers măcar de zece ori la straturi, pentru ca să vadă dacă nu erau răsărite seminţele. Mare a fost bucuria într-o zi. Popa s-a sculat mai de dimineaţă.

— Muiere, scoală!

— Ce-i?

— Au răsărit!

Toată ziua aceea popa şi preoteasa cu copii cu tot au petrecut vremea şezând pup între straturi. Care vedea mai multe seminţe încolţite, acela era mai norocos.

Iară sătenii treceau pe lângă casa popii, priveau printre spini la straturile popii şi-şi ziceau şi astă dată: "Popa e omul dracului!"

— Auzi tu, preoteasă, grăi acum popa. Oare n-ar fi bine să sămănăm păpuşoi pe lângă gard şi împrejurul straturilor?

— Ba bine, zău aşa! Mie-mi place păpuşoiul verde!

— Şi mie, mai ales copt pe jăratic!

Lucru nou! popa se-nconjură cu păpuşoi. Îi râdea inima când gândea cât se va face de frumoasă treaba, când jur împrejur păpuşoiul va creşte şi va acoperi spinii din gard, care începeau a nu-i mai plăcea părintelui. Dar tot vorba cea veche: un necaz naşte pe celălalt. În dosul casei era încă o bucată de loc, de vreo cinci ori mai mare decât acea îngrădită. Asta nu mai ieşea din mintea popii. Pentru ce să stea goală? Oare n-ar putea el pune păpuşoi şi în dosul casei?

În ţarinile de pe Faţă oamenii arau şi semănau, în sat însă neatins era pământul, pentru că aici era sat.


buzamarina: Povestirea sa fie aproximativ de 18 randuri

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Taur2004
1
Odată o preoteasă se gândi să semene ceapă, morcovi, barabule, fasole și curechi. Părintele zicea că-i cu neputință să semene în Sărăceni. Dar de dragul preotesei au semănat. Cât era ziua de lungă popa și proteasa se uitau la semințele plantate. Dar într-o zi popa s-a sculat mai devreme, și văzând ca semințele au răsărit o sculă pe preoteasă și îi spuse . Toată ziua popa și preoteasa împreună cu copii au stat printre straturi . Când treceau oamenii ziceau ca preotul este ,, omul dracului''. Popa a mai vrut să planteze și păpușoi . În spatele casei a vrut popa să planteze, fiindcă partea aceea era goală. În țărânele de pe Față oamenii arau și semănau, însă în sat neatins era pământul , pentru ca aici era sat.

Andreeatr: Foarte frumos
buzamarina: Trebuie de 18 randuri de caiet mare studentesc
Alte întrebări interesante