Limba română, întrebare adresată de nicujony27, 9 ani în urmă

Ma ajuta si pe mine cineva..?incerc sa fac o tema si nu o stiu....uitati..>
Numiti tema romanului Enigma Otiliei.Formulati-va raspunsul,tinand seama si de urmatoarele afirmatii critice:
a) ,,Romanul este centrat pe mobila psihologie a unui adolescent in plina criza de crestere si de formarea a personalitatii;pe aceasta mobilitate,ca pe o axa de orientare,se organizeaza intamplarile epice,se dezvaluie varacterele mascate sau brusc puse in miscare ale personajelor cu o structura bine definita.''(P.Constantinescu)
b),,Tema insasi e balzaciana.In centrul cartii sta istoria undei mosteniri si lupta pentru inavutire...'

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de CMary
19
Ptin tema romanul este balzacian și citadin. Caracterul citadin ține de modernismul lovinescian. Frescă a burgheziei bucureștene de ka începutul secolului al XX-lea, prezentată sub un aspect social si economic (istoria moștenirii lui mos Costache Giurgiuveanu), imaginea societății constituie fundalul pe care se proiectează formarea/maturizarea tânărului Felix Sima, care, înainte de a-și face o carieră, trăiește experiența iubirii și a relațiilor de familie.
O secvență semnificativă pentru tema romanului este aceea a sosirii lui Felix Sima în casa unchiului său, Costache Giurgiuveanu. Pătruns în locuință, Felix asistă la o scenă de familie: jocul de table. Observația Anglaei Tulea, sora lui moș Costache, potrivit căreia bătrânul face "azil de orfani" îi vizează în mod direct pe Felix și pe Otilia, Aglae percepandu-i pe tineri ca pe niște rivali la moștenirea fratelui ei.
Un alt episod prin care este ilustrată tema balzaciana a moștenirii este acela în care mos Costache face un atac de apoplexie și întreaga familie Tulea, in frunte cu Aglae, îi ocupă militareste casa, temându-se că Felix sau Otilia și-ar putea însuși banii pe care bătrânul refuza sa-i depună la bancă.

Sau..

În opinia mea, "Enigma Otiliei" este un roman realist balzacian prin: prezentarea critică a unor aspecte ale societății bucureștene de la începutul secolului al XX-lea, tema paternității si a moștenirii, structură, specificul secventelor descriptive (observația și detaliul semnificativ), realizarea unor tipologii, veridicitatea, narațiunea la persoana a III-a. Cartea depășește însă modelul realismului clasic prin spiritul critic și polemic, prin elemente ale modernității (ambiguitatea personajelor, interesul pentru procesele psihice derivate, tehnicile moderne de caracterizare- comportamentism, reflectarea poliedrica).
Alte întrebări interesante