Ma ajuta si pe mine cineva, va rog frumos, sa demonstrez ca strofa data apartine simbolismuluiu? Va multumesc anticipat!
Răspunsuri la întrebare
Simbolism.
╔════════♥
Bună!
╚════════♥
╔════════♥
Răspuns:
╚════════♥
(237 cuvinte)
✸Poezia "Nocturnă" de George Bacovia reprezintă o operă deosebită a genului liric și se încadrează în estetica simbolistă prin tema condiției nefericite a poetului și motivele literare, care devin simboluri și care o conturează: „piculină”, „violină”, "flaut", "clavire", muzică de toamnă”, „marș funebru”, „noapte”.
✸Vizunea eului liric despre lume este una sumbră, specifică simbolismului, marcată de instrumentele muzicale a căror simfonie duc spre o atmosferă apăsătoare.
✸Mărcile eului liric, precum formele pronominale și verbale la persoana I singular nu se regăsesc în poezia "Nocturnă", dar simfonia dramatică dată de imaginile auditive conturate sunetul instrumentellor muzicale indică condiția nefericită a poetului în societatea artificială în care trăiește.
✸Se face astfel, corespondența dintre starea sufletească de tristețe a eului și cadrul simfoniei, a cărei apăsare este sugerată de metafora "mars funebru" care ilustrează și mai bine nervozitatea și dezamăgirea. Eul liric sugerează, procedeu specific simbolist, prin cele trei instrumente tragicul existențial, o viziunea total opusă față de cea a altor oameni, reprezentată de personificarea "glas de piculină" și imaginile auditive "note dulci de flaut", "ton de violină", "acorduri de clavire".
✸Muzicalitatea textului este o altă trăsătură a simbolismului, în poezia lui Bacovia fiind reprezentată de instrumentele descrise, care compun o "muzică de toamnă", anotimpul sugerat fiind unul marcant pentru moartea naturii și, astfel, pentru moartea sufletească a eului. De asemenea, deși muzica oferită de instrumente este înfățișată optimist la început, notele acestora ajung "pierdute", astfel fiind marcat un dramatism aparte al poeziei simboliste.
╔════════♥
Explicație:
╚════════♥
➜SIMBOLISMUL- este un curent literar inovator, care a apărut ca o reacție împotriva parnasianismului, considerat impersonal și a romantismului, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în Franța.
- Trăsături:
✹specific secolului al XIX-lea, dar în România a apărut mai târziu, în secolul al XX-lea (simbolism târziu);
✹sunt prezentate stări afective simțite de poeții simboliști, care conturează viziunea despre lume a eului liric din poezii: tristețe, melancolie, oboseală psihică, nevroză, depresie, anxietate;
✹TEMA centrală simbolistă este condiția nefericită a poetului creator, care nu se poate adapta în societate, care nu este înțeles;
✹folosirea simbolurilor, cu scopul de a sugera stările eului creator, de exemplu prin corespondențe cu natura ex: în poezia "Plumb" de George Bacovia, elementul vegetal viu -florile, sunt împietrite sub efectul toxic al metalului
✹motive-simbol: ex: "plumb"(repetat de 7 ori în poezie și poziționat simetric), "cavou", "sicriu", "flori", "amor".
_______________ _ _ _
1. Citești cu atenție poezia și încerci să deduci tema și motivele, care sunt și simboluri, specifice curentului simbolist. (prima trăsătură/argument)
2. Mărcile subiectivității, dar atunci când nu există în text, cadrul natural/cromatica dramatică accentuează starea eului liric. (a doua trăsătură/argument)
3. Identifici imaginile artistice,figurile de stil, muzicalitatea textului,reprezentată de (cuvintele repetate în poezie de mai multe ori, numite laitmotiv; versurile libere și versurile refren, adică cele care se repetă în strofă/poezie)
✸✸Ținem minte că sunt necesare minim două trăsături ale curentului simbolist împreună cu exemple dintre acestea:
- TEMĂ
- MOTIVE LITERARE (simboluri)
- MĂRCILE SUBIECTIVITĂȚII
- VIZIUNEA DESPRE LUME
- PROCEDEELE ARTISTICE
- MUZICALITATEA