Limba română, întrebare adresată de Ioana1502, 8 ani în urmă

Ma ajuta si pe mine cineva, va rog frumos, sa demonstrez ca strofa data apartine simbolismuluiu? Va multumesc anticipat!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
23

Simbolism.

╔════════♥

Bună!  

╚════════♥

╔════════♥

Răspuns:  

╚════════♥

(237 cuvinte)

   ✸Poezia "Nocturnă" de George Bacovia reprezintă o operă deosebită a genului liric și se încadrează în estetica simbolistă prin tema condiției nefericite a poetului și motivele literare, care devin simboluri și care o conturează: „piculină”, „violină”, "flaut", "clavire", muzică de toamnă”, „marș funebru”, „noapte”.  

   ✸Vizunea eului liric despre lume este una sumbră, specifică simbolismului, marcată de instrumentele muzicale a căror simfonie duc spre o atmosferă apăsătoare.

   ✸Mărcile eului liric, precum formele pronominale și verbale la persoana I singular nu se regăsesc în poezia "Nocturnă", dar simfonia dramatică dată de imaginile auditive conturate sunetul instrumentellor muzicale indică condiția nefericită a poetului în societatea artificială în care trăiește.

   ✸Se face astfel, corespondența dintre starea sufletească de tristețe a eului și cadrul simfoniei, a cărei apăsare este sugerată de metafora "mars funebru" care ilustrează și mai bine nervozitatea și dezamăgirea. Eul liric sugerează, procedeu specific simbolist, prin cele trei instrumente tragicul existențial, o viziunea total opusă față de cea a altor oameni, reprezentată de personificarea "glas de piculină" și imaginile auditive "note dulci de flaut", "ton de violină", "acorduri de clavire".

   ✸Muzicalitatea textului este o altă trăsătură a simbolismului, în poezia lui Bacovia fiind reprezentată de instrumentele descrise, care compun o "muzică de toamnă", anotimpul sugerat fiind unul marcant pentru moartea naturii și, astfel, pentru moartea sufletească a eului. De asemenea, deși muzica oferită de instrumente este înfățișată optimist la început, notele acestora ajung "pierdute", astfel fiind marcat un dramatism aparte al poeziei simboliste.

╔════════♥

Explicație:  

╚════════♥

   ➜SIMBOLISMUL- este un curent literar inovator, care a apărut ca o reacție împotriva parnasianismului, considerat impersonal și a romantismului, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în Franța.

  • Trăsături: 

✹specific secolului al XIX-lea, dar în România a apărut mai târziu, în secolul al XX-lea (simbolism târziu); 

✹sunt prezentate stări afective simțite de poeții simboliști, care conturează viziunea despre lume a eului liric din poezii: tristețe, melancolie, oboseală psihică, nevroză, depresie, anxietate; 

TEMA centrală simbolistă este condiția nefericită a poetului creator, care nu se poate adapta în societate, care nu este înțeles;

✹folosirea simbolurilor, cu scopul de a sugera stările eului creator, de exemplu prin corespondențe cu natura ex: în poezia "Plumb" de George Bacovia, elementul vegetal viu -florile, sunt împietrite sub efectul toxic al metalului 

motive-simbol: ex: "plumb"(repetat de 7 ori în poezie și poziționat simetric), "cavou", "sicriu", "flori", "amor".

_______________ _ _ _

1. Citești cu atenție poezia și încerci să deduci tema și motivele, care sunt și simboluri, specifice curentului simbolist. (prima trăsătură/argument)

2. Mărcile subiectivității, dar atunci când nu există în text, cadrul natural/cromatica dramatică accentuează starea eului liric. (a doua trăsătură/argument)

3.  Identifici imaginile artistice,figurile de stil, muzicalitatea textului,reprezentată de (cuvintele repetate în poezie de mai multe ori, numite laitmotiv; versurile libere și versurile refren, adică cele care se repetă în strofă/poezie)

✸✸Ținem minte că sunt necesare minim două trăsături ale curentului simbolist împreună cu exemple dintre acestea:

  • TEMĂ
  • MOTIVE LITERARE (simboluri)
  • MĂRCILE SUBIECTIVITĂȚII
  • VIZIUNEA DESPRE LUME
  • PROCEDEELE ARTISTICE
  • MUZICALITATEA

Anexe:
Alte întrebări interesante