Limba română, întrebare adresată de ralucaelena96, 8 ani în urmă

Ma ajutati va rog, 100 pct

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ungureanualina22
5

3. Cuvintele lui Eminescu sunt o viziune asupra ideii omului de geniu care este unic în lume prin condiția și felul lui de a fi . Geniul este sugerat atât ca fiind nemuritor și de neuitat , apoi e reprezentat în ipostaza de superioritate și totodată în incapacitatea sa de a se coborî la calitatea omului obișnuit. Omul de geniu nu poate înțelege omul obișnuit , iar el la randul sau prin capacitățile sale se exclude din sfera umanului. Acesta nu are parte de moarte , dar nici norocul nu-l urmează , deoarece este supus unei singurătăți eterne.

5." Și cât de viu s-aprinde el/În orișicare sară,/Spre umbra negrului castel/Când ea o să-i apară." ," Și când în pat se-ntinde drept/Copila să se culce,/I-atinge mâinile pe piept,/I-nchide geana dulce"

Apariția Luceafărului și modalitățile prin care o determină pe fata de împărat sa se îndrăgostească de el , iar apoi dispare sugerează Mitul Zburătorului.

6. Geniul este reprezentat în text de Luceafăr, iar omul comun de Cătălin . Aceștia sunt caracterizați în antiteză prin valorile diametral opuse pe care le reprezintă fiecare în parte.

7. Dintre sursele mitologice , amintim : mitul lui Hyperion , elementele cosmogonice din mitologia indiană ( Rig-Veda) . P.S : posibil să fie și dimensiunile plutonic - angelică și uranic- demonică - mituri grecești , dar nu sunt sigura 100% .

8. Afirmația lui Perpessicius transmite ideea că poezia e direct legată de un eveniment din viața, prin care poetul a trecut. Eminescu e cel care se transpune în rolul fiecărui personaj al creației sale "Luceafărul" sau rezultatul acestei creații poate fi chiar iubirea neîmpărtășită dintre el si Veronica Micle, Mihai Eminescu fiind în ipostaza omului de geniu.

Alte întrebări interesante