Limba română, întrebare adresată de gabitanase2019, 8 ani în urmă

mă ajutați vă rog să scot ideile principale din textul Buruiana neagră vă rog​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vladasecu
7

Răspuns:

A fost odată un bătrân sărac care avea o mulțime de copii. Ianoș, cel mai mic dintre ei era hranic și își ajuta tatăl la muncă, însă frații lui era leneși și mâncau tot ce produceau ei. Într-o zi, tatăl îi alungă de acasă pe fii lui cei leneși, dar de frică să nu moară de foame, îl trimise și pe Ianoș cu ei.

Mergând ei pe drum, se întâlniră cu un bătrân care îl învăță pe Ianoș să caute la Grof, buruiana neagră cu care se va putea transforma în orice. Ajunseră într-o pădure, unde Ianoș îi lăsă pe frații lui să se odihnească și plecă să se plimbe singur printre copaci. Se întâlni cu Vrăjitoarea-cu-nasul-de-fier, dar băiatul nu se sperie și ea dispăru.

Ianoș se băgă argat la Grof și munci câtva timp pentru el. Într-o zi băiatul găsi buruiana neagră și se transformă într-un urs. Se duse la Grof și începu să-l jumulească. Apoi se împrieteni cu vizitiul Ion și se făcură frați de sânge. Ianoș îi dădu și lui să mănânce buruiana neagră și amândoi îl înșelară pe Grof și îi luară acestuia foarte mulți galbeni. De ciudă, Grofu muri și ei împărțiră banii. Apăru din nou Vrăjitoarea-cu-nasul-de-fier, dar băiatul nu se sperie și de ciudă că toți oamenii grofului râdeau de ea, pieri transformându-se în nimic. Ianoș află că frații lui cei leneși ajunseseră toți păstori și se bucură. Împreună cu Ion plecară spre casa părintească, unde tatăl lui se bucură foarte mult să-i vadă.

Alte întrebări interesante