Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Ma ajuti sescuaci???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
1.Ce reprezinta din punctul vostru de vedere un domnitor alegeti una dintre variantele de mai jos :
-domnitorl reprezinta detinatorul puterii in stat
-domnitorul reprezinta poporul pe care il conduce
-domnitorul este alesul ideal lui Dumnezeu
-domnitorul reprezinta un ideal

2.Comentati din acest punc de vedere comportamentul celor doua personaje care se infrunta in batalia infatisata in balada Pasa Hassan.


PutereDinu: Esti clasa a 7?
PutereDinu: Ce clasa esti ?
PutereDinu: La ce pagina sunt exercitiile ?
PutereDinu: Eh...La tine e alta carte
PutereDinu: Exercitiul 2 precis este scris pana la urma ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
41
1)domnitorul reprezinta poporul pe care il conduce
2)Comportamentul celor doua personaje sunt contradictorii.Cei doi conducaori sunt la poluri opuse,unul este viteaz si neanfricat iar celalalt las si fricos.Voda da dovada ca este un bun conducator prin faptul ca se arunca el in lupta sa-si salveze oastea,pe cand rivalul sau Passa bate in retragere ,stand ascuns in spatele armatei.Se constata diferenta totala dintre cei doi conducatori ai luptei.
Răspuns de PutereDinu
10
1.Dupa parerea mea, domnitorul reprezinta detinatorul puterii in stat.
2.In poezie, Passa Hassan este descris ca fiind un las, in comparatie cu Mihai Viteazul, care in multe secvente este descris ca intr-un basm, adica are trasaturi supranaturale. Portretul lui Passa este negativ, adica este comparat cu un fugar. Despre Mihai se zice ca este un neinfricat, in poezie folosindu-se multe hiperbole despre Voda, cum ar fi:"Si intra in urdie ca lupu-ntre oi". Ca despre pasa, se zice ca-si pierduse si capul si firea ce de speriat era, ii dardaiau dintii si era galben pierit. Lui Mihai nu-i era frica. Acest lucru te poate face convingator dupa versul:"-Stai, Pasaa! Sa piara azi unul din noi.". Deci, lui Mihai nu-i era frica chiar daca va muri. Spre sfarsit se zice pasa-si rupea hainele, si-a scapat turbanul, dar in acel moment toate astea pentru el erau un fleac. Chiar si beii i-au dat dreptate bietului pasa cand a vazut ca Mihai a bagat in toti o groaza nebuna.
  Deci asa, se observa ca comportamentele celor doua personake sint opuse.

PutereDinu: Da, si 2 si 1
PutereDinu: Pai vezi, acus o sa le evidentiez
PutereDinu: Gata uitete acum
Alte întrebări interesante