Limba română, întrebare adresată de rlatescu, 8 ani în urmă

Ma poate ajuta cineva?

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de denisaglodianu
4

In opinia mea, in poezia "Amurg", scrisa de V. Voiculescu, eul liric prezinta o seara de vara la munte, cand amurgul prinde niste culori deosebite.

In primul rand, textul debuteaza cu metafora "amurg de zmeura" si cu personificarea "In poala serii inrosite" ce sugereaza culoare rosiatica a cerului, la venirea serii, ce il impresioneaza pe narator. Eul liric descrie noaptea ca fiind un moment de liniste, cand "rugii cerului si-au scuturat povara", personificare ce reprezinta pacea si tacerea.

In al doilea rand, imaginea eul liric este dusa "in zare", sintagma ce induce starea de reverie, de speranta. Epitetul cromatic "sangerie" din sintagma "parga sangerie" face referire la amurg, care isi "coace" din ce in ce mai tare culori, creând un peisaj fascinant, paradisiac. Din pacate, aceasta imagine nu dureaza vesnic, deoarece "ies lupii noptii(...) si zmeura amurgului mananca", o expresiva personificare ce arata venirea noptii, intunecarea cerului, care il lasa pe eul liric cu melancolie, chiar o usoara frica, ursul fiind simbolul salbaticiei.

In concluzie, eul liric isi exprima sentimentele de melancolie si de veneratie fata de natura, in momentul inserarii.

Nu stiu daca este bine, dar e tot ce am putut face.

Alte întrebări interesante