Chimie, întrebare adresată de ramonairimies, 8 ani în urmă

Ma poate ajuta cineva cu 3 exemple de substante organice din viata cotidiana si aratati caracterul lor chimic ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de elenachim62
1

Răspuns:

GLUTEN  (primul exemplu) este o familie de proteine ​​găsite în cereale, inclusiv grâu, secară și orz. Dintre boabele care conțin gluten, grâul este de departe cel mai frecvent. Cele două proteine ​​principale din gluten sunt glutenina și gliadina. Gliadin este responsabil pentru majoritatea efectelor adverse ale glutenului asupra sănătății . Când făina se amestecă cu apă, proteinele din gluten formează o rețea lipicioasă care are o consistență asemănătoare lipiciului. Această proprietate asemănătoare lipiciului face ca aluatul să fie elastic și conferă pâinii capacitatea de a se ridica în timpul coacerii. De asemenea, oferă o textură masticabilă, satisfăcătoare. Interesant, numele de gluten derivă din această proprietate asemănătoare lipiciului aluatului umed.

Glutenul a devenit o problema pentru digestie si forma finala e boala celiaca.

ZAHAR ALB ( al doile exemplu)- germanii il numeau pe buna dreptate „moartea alba”, pentru ca acest zahar alb rafinat este un produs chimic procesat industrial, deci nenatural si nepotrivit consumului uman.

PROTEINE( al treilea exemplu) Proteinele sunt substanțe organice macromoleculare formate din lanțuri simple sau complexe de aminoacizi; ele sunt prezente în celulele tuturor organismelor vii în proporție de peste 50% din greutatea uscată. Toate proteinele sunt polimeri ai aminoacizilor, în care secvența acestora este codificată de către o genă. Fiecare proteină are secvența ei unică de aminoacizi, determinată de secvența nucleotidică a genei.

Explicație:


ramonairimies: multumesc frumos!!!
elenachim62: cu drag.
Alte întrebări interesante