Limba română, întrebare adresată de cata3450, 8 ani în urmă

Ma poate ajuta cineva cu o compunere de 150 de cuvinte ,in care sa motivez aparenta la specie a Pasteluli a poeziei Gerul de Vasile Alecsandri​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de elisapavel987
1

Pastelul este specia genului liric, în care autorul își transmite sentimentele și trăirile cu privire la un tablou din natura pe care îl descrie cu ajutorul imaginilor artististice și al figurilor de stil.

În opinia mea, textul " Gerul" de Vasile Alecsandri este un pastel, întrunind caracteristici specifice.

În primul rand, eul creator se regăsește în ipostaza de contemplație al naturii, transmițându-si sentimentul de tristețe cu privire la venirea anotimpului iarna :" Gerul vine de la munte, la fereastra se oprește /Și, privind la focul vesel care-n soba strălucește". Descrierea este subiectiva, iar elementele tabloului aparțin planului terestru ("lunca", "fereastra", "pod", "maluri"), cât și celui cosmic ("vulturi", "ziori").

În al doilea rand, peisajul este detaliat cu ajutorul imaginilor artistice și al figurilor de stil precum :epitete ("Gerul aspru", "țurțuri lucitori", "cristalul înghețat"), inversiuni ("neagra lunca"), personificari ("Gerul aspru și sălbatic strânge-n brate-i cu jălire"), comparații ("Sa ma poarte ca sageata"), enumerați ("crini și poze de zăpadă"). Imaginea vizuala :"Iar pe fete de copile înflorește trandafiri, /Sa ne-aducă viu aminte de-ale verii înfloriri" sugerează obrajii roșii ai fetelor ce sunt asemănati cu florile verii : trandafirii, culoarea descrisa a acestora fiind roșu. Imaginea auditiva: "O! tu gerule năprasnic, vin' îndeamnă calul meu" reda strigatul cailor.

De asemenea, modul de expunere predominant în text este descrierea, dovada fiind preponderenta grupurilor nominale :" crini și roze de zăpadă", " fete de copile", "țurțuri lucitori".

În concluzie, întrunind aceste trăsături putem afirma ca textul citat este un pastel.

Sper ca te-am ajutat


cata3450: mai ajutat foarte mult ,multumesc
elisapavel987: Cu drag!
Alte întrebări interesante