Chimie, întrebare adresată de popantonio225ou23p8, 8 ani în urmă

Ma poate ajuta cineva cu un referat despre Coloranti azoici

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
2

Răspuns:

1. Colorantii azoici

În compozitia lor cel putin una sau mai multe grupe azo (-N=N-) legate de atomi de carbon hibridizati sp2, atomicare fac parte ambii sau cel putin unul, din sistemearomatice sau heteroatomice.

Azocolorantii reprezinta cea mai numeroasa clasa decoloranti organici,le revine peste 50% din productiamondiala de coloranti organici desii pana in prezentnu s–a gasit nici un azoderivat in natura.

Colorantii sunt substante organice naturale sau sintetice colorate, care absorb lumina in domeniul vizibil al spectrului si au proprietatea de a colora corpurile pe care sunt aplicate(fibre textile, piele, hartie, etc.), rezista in timp la lumina, spalare, frecare. Culoarea substantelor se datoreaza prezentei in molecula a unor grupe de atomi, numite grupe cromofore sau cromofori, care absorb selective diferite radiatii ale luminii, fiecarui cromofor corespunzandu-i una sau mai multe benzi de absorbtie in spectrul vizibil.

Pozitia benzilor de absorbtie ale fiecarui cromofor este influentata de existenta in molecula a altor cromofori, nuanta culorii unei substante colorate depinzand de intreaga structura chimica a substantei.

Azocolorantii acopera intreg spectrul de culori dinvizibil si satisfac necesitatiile de colorare practic aloricarui substrat, avand reprezentanti in toate claseleaplicatorii.

Alte întrebări interesante