Limba română, întrebare adresată de adelinaadnanav, 8 ani în urmă

Mă poate ajuta cineva rapid?

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de crinairin
2

1. ,,trase cu ochii” (locuțiune verbală) - de la ,,a trage cu cohiul”. Sinonimul: ,,a privi”

Răspuns: trase cu ochii = privi

2.  ,,înalt, uscățiv și slab la față, cu mustață lungă, cu ochii mici și verzi...” enumerație

,,cămasă subțire și albă ca floricelele” comparație

3. Două moduri de expunere existente în text sunt descrierea și dialogul. Descrierea dezvăluie înfățișarea lui Lică Sămădăul, dar și emoțiile, sentimentele pe care el le trezește personajelor cu care se întâlnește. Prin descriere, cititorul își formează o imagine despre personaj, dar și influența pe care o are în operă.

Dialogul surprinde schimbul de replici pe care îl are Sămădăul cu familia cârciumarului Ghiță. Acesta permite caracterizarea personajelor, dinamizează acțiunea și oferă textului un aspect scenic. Când Lică vorbește despre sine are grijă să-l intimideze pe Ghiță, accentuând ideea de a fi atent cum se comportă cu el (,,M-ai înțeles?”; ,,Cred ca ne-am înțeles!?”).

4. Descrierea are rolul de conturare a trăsăturilor personajelor (,,un om ca de treizeci de ani, uscățiv....”, ), dar și a spațiului unde se petrece acțiunea (,,bătrâna, care ședea pe laița de lângă masa cea mare”). Rolul său artistic este de a înfrumuseța textul prin presărarea unor imagini artistice (vizuale, motrice, auditive etc.) și unor figuri de stil menite să ofere sensuri/indicii cititorului despre ceea ce se petrece în text.

5. Prin termenul ,,răcit” se transmite o stare de frică, un șoc psihologic sau orice emoție negativă a personajului Ghiță care consideră venirea lui Lică Sămădăul ca o amenințare asupra liniștii familiei lui.

6. Semnificația enunțului ascunde multe sensuri oferite de Lică. Semnele de punctuație ,,!?” dezvăluie o tonalitate gravă, serioasă și chiar ameninșătoare către Ghiță, care vizibil speriat îl ascultă încremenit.

7. Ghiță este caracterizat indirect de către narator, ,,Ghiță ar fi avut multe de zis”, însă el a ascultat ,,răcit” și nu areușit să-i vorbească lui Lică Sămădăul. Abia după plecarea lui, Ghiță ,,își veni în fire” ceea ce sugerează că a rămas șocat și crispat din cauza prezenței lui Lică. Lipsa sa de reacție îl face să pară calm și mai puțin impulsiv, fiind un om care pare să asculte, să analizeze îndelung un gând până a-l verbaliza.

Explicație: Când exercițiile au ca verb ,,precizează” este necesară o scurtă explicație. Când verbul este ,,prezintă” este necesară o explicație mai detaliată. Citatele întăresc ideea pe care vrei să o transmiți. Atunci când ai de scris despre modurile de expunere adaugă secvențe din text.

Succes!


adelinaadnanav: Mulțumesc ❤️
Alte întrebări interesante