Franceza, întrebare adresată de suricacatalin, 9 ani în urmă

Ma poate ajuta cineva sa traduc lectia asta? va rog mult .
Fara traduceri pe google translate . Si fara postari care nu au sens .

Paris, la ville lumier
Du Paris de la Belle Epoque ou le peintre Auguste Renoir et le poete Paul Verlaine se promenaient dans les rues pittoresques de Montmartre au Paris cosmopolite d’aujourd’hui, qui accueille des artistes venus des quatre coins du monde, la capitale francaise reste a l’avant-garde des arts et des lettres. Si la ville est consciente de son heritage culturel, elle refuse neanmoins de vivre son passe. La vitalite actuelle du marche de l’art parisien en constitue la plus belle preuve. Il est vrai que la cite seduit par la beaute de ses monuments et le charme desuet de ses ruelles. Pour les voyageurs presses qui visitent Paris au pas de course, la tour Eiffel, le Louvre et la Cathedrale Notre-Dame incarnent la ville-musee par excellence. Toutefois, cette image ne reflete pas la diversite d’une cite de 2,2 millions d’habitants, qui concentre une grande partie de l’activite economique du pays et de ses centres decisionnels. Avant tout, l’aggomeration est vivante et dynamique. Paris est une veritable mosaique de populations qui offre a chacun un espace de liberte pour construire sa vie, en fonction de ses gouts et de ses preoccupations. Loin d’etre une metropole anonyme, la capitale bat au rythme de ses quartiers qui s’animent, chaque dimanche, autour des places des marches. Sous l’impulsion d’une volante citoyenne de vivre dans une ville plus verte, l’aspect de Paris change. Avec son desir de reduire le role de la voiture, la cite redecouvre espaces verts et pistes cyclables, avant d’inaugurer son futur tramway en 2006. L’ancienne Lutece doit aussi beaucoup a son riche patrimoine qu’elle se voit obliger de preserver. Prendre soin des monuments et investir dans la construction de nouveax musees –tel le musee des Arts premiers, quai Branly, qui ouvriva prochainement ses portes-,restent des priorites.
Finalement, une question se pose: pourquoi Paris fait autant parler de lui? Symbole d’espoir, la ville incarne dans l’imaginaire collectif des Francais le lieu de toutes les opportunites et de la promotion sociale. Ce n’est pas un hasard si dans le roman d’Honore de Balzac, Le Pere Goriout, le jeune Rastignac vient dans la capitale pour forcer son destin. Aujourd'h’i encore, nombreux sont les artistes et les etudiants de province qui <> a Paris pour tenter leur chance.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DanaRozalia
617
Paris, orasul luminilor
De la Parisul din perioada interbelica cand pictorul Auguste Renoir si poetul Paul Verlaine se plimbau pe strazile pitoresti din Montmartre, la Parisul cosmopolit de astazi, care primeste artisti veniti din cele patru colturi ale lumii, capitala franceza ramana in avangarda artelor si a literelor. Daca orasul este constient de mostenirea sa culturala, refuza cu toate acestea sa isi traiasca trecutul.Vitalitatea actuala a pieteii de arta pariziana constituie cea mai frumoasa dovada in acest sens.Este adevarat ca orasul seduce prin frumusetea monumentelor si prin sarmul desuet al stradutelor.Pentru calatorii presati care viziteaza Parisul in pas grabit, turnul Eiffel, muzeul Louvre si catedrala Notre-Dame incarneaza orasul muzeu prin excelenta.In acelasi timp, aceasta imagine nu reflecta diversitatea unui oras cu 2,2 milioane de locuitori, care concentreaza o mare parte din activitatea economica a tarii si a centrelor decizionale.
Inainte de toate, aglomeratia este vivace si dinamica.Parisul este un veritabil mozaic al populatiilor care ofera fiecaruia un spatiu al libertatii pentru a-si construi viata, in fucntie de gusturile si preocuparile sale.Departe de a fi o metropola anonima, capitala bate in ritmul cartierelor sale, care se animeaza in fiecare duminica , in jurul pietelor.Sub impulsul dorintei cetatenesti de a trai intr-un oras mai verde, aspectul Parisului se schimba. Cu dorinta sa de a reduce rolul masinii, orasul redecopera spatii verzi si piste pentru biciclete, inainte de a-si inaugura viitorul tramvai, in 2006.Fosta Lutece datoreaza si ea mult patrimoniului sau, pe care se vede obligata sa il prezerve.A acea grija de monumente si a investi inconstructia de noi muzee-precum muzeul Artelor primare, cheiul Branly, care isi va deschide in curand portile-, raman prioritati.
In final, se pune o intrebare: de ce se vorbeste atat de mult despre Paris?Simbol al sperantei, orasul incarneaza, in imaginarul colectiv al francezilor,locul tuturor oportunitatilor si al promovarii sociale. Nueste intamplarea daca, in romanul lui Honore de Balzac, mosul Goriot , tanarul Rastignac, vin in capitala pentru a-si forta destinul. Si in ziua de astazi inca, numerosi sunt artistii si studentii din provincie care (...) la Paris pentru a-si incerca norocul.

Alte întrebări interesante