Mă poate ajuta cineva ? Va rog ,dau coroană
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Cultura Indiei este marcată de un grad ridicat de sincretism. Multe practici, limbi, obiceiuri și monumente indiene servesc drept exemplu: edificii arhitecturale inspirate din arhitectura islamistă, ca Taj Mahal, sunt moștenirea dinastiei mogole. Așadar, cultura indiană este rezultatul unor tradiții care au combinat elemente heterogene ale civilizațiilor prezente pe teritoriul indian ca urmare a invaziilor sau a migrațiilor și care au marcat țara la un moment dat.Mestesugurile populare romanesti, mostenire pe care ne-au lasat-o strabunii nostri, sunt pe cale de disparitie. Intr-o epoca caracterizata de consumerism, unde totul e de-a gata, migala lucrului manual nu trezeste curiozitate. Mesterii populari nu au cui transmite mai departe tainele meseriei, invatate din tata-n fiu. Cu greu, asociatii sau oameni de bine, care si-au dat seama ca identitatea unui popor sta in valorile si traditiile sale, incearca sa resusciteze datini uitate. Asadar, va invitam la o incursiune in ceea ce priveste vechile mestesuguri traditionale.
Mestesuguri populare romanesti pe cale de disparitie: Dogaritul
Prelucrarea lemnului a fost o indeletnicire a stramosilor nostri inca din cele mai vechi timpuri. Fiece sat romanesc avea tamplarii, dulgherii, dranitarii si dogarii sai, mesteri populari istruiti din tata-n fiu. Astazi, regiunea Maramuresului inca pastreaza traditia si putem admira maiastrele porti sculptate si vechile biserici mandre din lemn, cum si regiunea Moldovei pastreaza.Daca un tamplar priceput sau mai putin invatat sa simta lemnul inca putem intalni, cu dogarii nu se intampla acelasi lucru. Din ce in ce mai mica devine aceasta breasla a mestesugarilor care odinioara creea butoaie, putini, galeti. Esenta lemnului este aleasa in functie de ce se pune in butoi. Pentru alimente, cum ar fi muraturile potrivit este stejarul sau fagul alb. Dudul si salcamul se impaca bine cu lichidele. Doagele sunt curbate si cioplite doar cu barda, lucrand usor pe fibra lemnului, dupa care se lasa in apa, li se prind cercuri metalice si se face etansarea cu papura.
Inchistatul oualor
La sat, inaintea Sfintelor sarbatori de Pasti, exista traditia incondeierii oualor, respectata cu sfintenie. In Saptamana Luminata, in Joia Mare sau Sambata gospodinele isi pregatesc cele necesare. Cele mai albe oua din cuibar, ceara in card vor fi scaldate, culorile care vor da viata oualui. Daca in trecut culorile erau vegetale si se obtineau dupa retete stravechi, astazi sunt din ce in ce mai des folosite cele sintetice.