Limba română, întrebare adresată de vioviorela7, 7 ani în urmă

Mă poate ajuta cineva vă rog frumos la ex 10?

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Valdanet
3

8. Selectați câte un pasaj din text pentru trăsăturile specifice stilului lui Ion Creangă

Umorul

"...alții o duceau numai într-un muget..."

"...noroc mare că nu ne pune să le și cântăm, c-ar fi și mai rău de capul nostru cel hodorogit!".

Ironia

"...trebuia să ducă dascălii poclon catihetului de la fabrica de popi...".

Autoironia

"Noi, dacă vedeam așa, ne duceam și mai rar, dar nebunii știam că făceam de-ajuns!".

9. Comentați semnificația sintagmelor

- "fabrica de popi" poate însemna că la această școală nu era pe primul plan calitatea învățământului, ci să fie făcuți popi cât mai mulți.

- "cumplit meșteșug de tâmpenie" înseamnă că modul de învățare nu era ca să se dezvolte inteligența, ci să-i prostească și mai rău pe elevi.

10. Atitudinea ironică a naratorului față de tagma preoțească este observată în exemplele:

- "...trebuia să ducă dascălii poclon catihetului" și "de la fabrica de popi..." în sensul că la această școală nu se intra pe bază de examen, iar cei ce terminau școala nu erau tocmai bine pregătiți.

11. Viziunea lui Creangă este umoristică și ironică pentru că el era crescut la țară și se știe că acești oameni au umor și sunt ironici, dar și pentru ca aceste întâmplări nu sunt triste, dimpotrivă, ele sunt amintiri scrise cu talentul unui mare povestitor, așa cum a fost Ion Creangă.

12. Această perspectivă asupra școlii este actuală în foarte mică măsură, deoarece elevii nu mai trebuie să dea bani ca să intre la liceu, acum nu se mai învăță pe de rost și disciplina școlară este mult mai mare în prezent decât atunci.

13. Varianta opera lui Creangă este considerată o lucrare de ficțiune este următoarea: plăcerea autorului de a inventa, de a pune în scenă întâmplări și de a povesti, transformă textul într-un spectacol care-i oferă cititorului sentimentul că asistă la întâmplările narate.

Succes!

Anexe:
Alte întrebări interesante