Limba română, întrebare adresată de marianaioana623, 8 ani în urmă

Ma poate ajuta cineva va rog: Scrisoarea către un destinatar imaginar din altă zona a țări, lumi in care sa prezinte ,descrierea un obicei, o practică folclorica specifică zonei sau a tari​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rodicajurescu
0

Răspuns:

                                                           Timişoara, 3 ianuarie 2021

                                Dragă Mia,

          La mulți ani!    

          Iată că a trecut şi Crăciunul, a trecut şi Anul Nou... şi azi vreau să-ți povestesc un obicei despre care sunt sigură că tu n-ai auzit niciodată. Este vorba despre un obicei de Crăciun al sârbilor din regiunea istorică Banat:

         În seara de Ajun al Crăciunului, adică în seara zilei de 6 ianuarie, pentru că sârbii sărbătoresc Crăciunul în fiecare an pe 7 ianuarie, credincioşii se adună în curtea bisericii şi aprind tradiționalul badnjak (se citeşte bàdniac). Este vorba de apriderea unui trunchi de stejar care simbolizează lemnul adus de păstori și aprins de Iosif pentru a-l încălzi pe Pruncul Sfânt. Se consideră că aprinderea stejarului ajută la arderea păcatelor şi înălţarea spre Lumină. Cu cât flăcările se înalţă mai mult, cu atât se crede că este mai îndurător Dumnezeu cu făpturile Sale iar anul ce va începe va fi mai bun şi mai roditor. Trebuie să-ți mai spun că, potrivit calendarului sârbilor, noul an începe în 14 ianuarie!  

      După arderea badnjak-ului, credicioşii intră în biserică pentru a asista la slujbă.

       Abia aştept să-mi povesteşti şi tu despre o tradiție interesantă din zona ta!

       Te îmbrățişez cu drag,  

                       Ioana

 

Explicație:

           Pentru că am povestit despre o tradiție interesantă a comunității sârbilor din Banat, scrisoarea noastră e trimisă din Timişoara.

Alte întrebări interesante