Fizică, întrebare adresată de volintiriunicoleta, 8 ani în urmă

Ma poate ajuta si pe mine cineva cu un referat va rog.
Întocmiți un referat cu Structura Atomului. Am nevoie urgent! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de biancalocse2010
1

Răspuns:

Atomii sunt alcatuiti dintr-un nucleu central purtand sarcini pozitive, in care este concentrata aproape toata masa atomului, si un numar de electroni care se misca extrem de rapid in spatiul din jurul nucleului.

Nucleul este format din protoni si neutroni.Electronii au masa 1/1840 din masa protonului si Sunt incarcati cu electricitate negativa. Purtand cantitatea cea mai mica, elementara, de electrici tate, se obisnuieste sa se spuna ca au sarcina electrica 1. Exprimata in unitati electrostatice, sarcielectronului este de 4,8 ori 10 la puterea -10.

Un anumit element se caracterizeaza printr-un numar determinat de protoni si electroni. Numarul de neutroni poate varia.Protonii si neutronii se numesc impreuna nucleoni.Nr. total al nucleonilor ce alcatuiesc nucleul unui atom se numeste nr. de masa.Nr. de sarcini pozitive ale nucleului se numeste nr. atomic si se noteaza cu simbolul Z.

Diametrul atomilor este de cca. 1/100 000 000 dintr-un cm.Diam. nucleelor si al electonilor, care sunt cam de aceeasi marime, este de 1/10 000 din diam. atomilor. Electronii se misca extrem de rapid, in asa-numitii orbitali. Acesti orbitali sunt domenii de forma si energie determinata in care pot fi gasiti electronii cu mare probabilitate.

In zona mijlocie a orbitalilor probabilitatea de miscare a electronilor este maxima. Spre interior si exterior ea scade. Este imposibil a determina simultan atat pozitia electronilor cat si viteza sa. Acesta este principiul incertitudinii.

De aceea, mai degraba, trebuie sa ne imaginam electronul in miscare, ca o sarcina difuza negativa, de densitate variabila, distribuita in jurul nucleului, respectiv ca un "nor electronic".

Repr. unui astfel de nor trebuie facuta prin insumarea unui foarte mare nr. de "fotografii instantanee" ale electronului in miscare.Va rezulta o grupare de puncte. Un punct repr. locul

electronului intr-un moment dat. Acolo unde punctele sunt mai dese, electronul se afla cel mai des, adica cu probabilitatea cea mai mare. Un astfel de nor nu poate avea limite nete.

Domeniul corespunzand probabilitatii de existenta de 90% a electronului in acest orbital este delimitat printr-o suprafata sferica. Orbitalii se definesc in general in acest mod, adica delimitand domeniul corespunzand probabilitatii de existenta a electronilor de 90%.


volintiriunicoleta: mulțumesc
Alte întrebări interesante